ŠTO ĆE REĆI MILLEI?

Drama zbog tajanstvene kineske baze u Argentini, Amerikanci na nogama

10.04.2024 u 22:21

Bionic
Reading

Kina je u suradnji s prošlim argentinskim vladama izradila radarsku postaju koja je sada postala predmetom interesa novog libertarijanskog predsjednika. Vlada Javiera Mileija pomno prati aktivnost tajanstvene kineske svemirske postaje u pokrajini Neuquén i planira nastaviti s pregledom ugovora koji su odobrili njezino stvaranje.

Izvor na visokoj razini, kojeg je citirala novinska agencija Noticias Argentinas, kaže da Mile želi procijeniti aktivnost na stanici Espacio Profundo CLTC-CONAE-NEUQUEN, koju Kina kvalificira kao 'strogo znanstvenu', piše Buenos Aires Times.

'Nešto je čudno u vezi s ugovorima u bazi. Dobili su teritorij na koji Argentina praktički ne može ući', precizirao je isti izvor o postaji Espacio Lejano.

Američki vojni i obavještajni dužnosnici dugo su zabrinuti zbog kompleksa visoke razine sigurnosti koji se proteže na 200 hektara površine gdje Kina upravlja snažnom antenom visokom 16 katova. Ponavljali su te primjedbe Mileiju otkako je prošlog prosinca preuzeo dužnost.

Bez obzira na ideološke razlike između Mileija i kineskog premijera Xi Jinpinga, vlada argentinskog libertarijanskog vođe smatra da su 'ugovori nejasni'.

'Ugovori nisu jasni. Razumijem da, prema ugovoru, 10 posto iskorištenih resursa [vremena antene] mora koristiti Argentina. Želimo se uvjeriti da je to stvarno tako', objasnio je visoki dužnosnik.

Izvor je također rekao: 'Zamislite kakav bi to skandal bio da je [Argentina] to učinila sa Sjedinjenim Državama.'

Kineska baza trebala je biti ključna tema na sastancima argentinskih dužnosnika s generalicom Laurom Richardson, čelnicom američkog južnog zapovjedništva, koja je prošlog tjedna boravila u Buenos Aires. U službenom priopćenju američkog veleposlanstva u Buenos Airesu o sastanku nije se spominjala Kina, no ne znači da se o toj temi nije pričalo.

Godine 2014. Argentina i Kina sklopile su sporazum o uspostavi kineske svemirske stanice u pokrajini Neuquén. Taj je aranžman uključivao izgradnju objekata za praćenje, zapovijedanje i prikupljanje podataka, uključujući antenu dubokog svemira. Međutim, sporazumu je nedostajala jasnoća u pogledu konkretnih primjena tehnologije i podataka koji će se prikupljati.

Baza je izgrađena nakon sporazuma iz 2015. s tadašnjom predsjednicom Cristinom Fernández de Kirchner i kineskim predsjednikom Xijem.

Pregovori između CLTC China Satellite Launch and Tracking General Control i CONAE Nacionalnog povjerenstva za svemirske aktivnosti započeli su pet godina ranije. Izvorni plan bio je izgraditi bazu u provinciji San Juan, ali je to na kraju isključeno zbog seizmičke aktivnosti u regiji. Danas je smještena u udaljenom području patagonijske pustinje, strateški položaj postaje i minimalan nadzor pobudili su sumnju o njezinoj stvarnoj namjeri, posebice o mogućnosti telekomunikacijske špijunaže.

Izgradnja je završena u veljači 2017., za vrijeme vlade bivšeg predsjednika Mauricija Macrija i dogovoreno je da Argentina može imati pristup 10 posto vremena antene za razvoj projekata i poboljšanje regionalne i međunarodne suradnje. Očekuje se da će se Mileijeva vlada usredotočiti na ovu točku kako bi procijenila usklađenost.

Postaja ima antenu promjera 35 metara usmjerenu na misije istraživanja dubokog svemira i može promatrati udaljenosti preko 300.000 km iznad Zemlje. To je jedna od tri antene koje čine kinesku mrežu svemirskih stanica.

Godine 2019., zbog zabrinutosti oko aktivnosti u regiji, argentinsko Ministarstvo vanjskih poslova i osoblje vladine agencije Comisión Nacional de Actividades Espaciales (CONAE) posjetili su bazu s 'izaslanstvom diplomatskih predstavnika' među kojima su bili i američki dužnosnici, priopćilo je kinesko veleposlanstvo u izjava.

Daniel Filmus, koji je bio ministar znanosti, tehnologije i inovacija u administraciji bivšeg predsjednika Alberta Fernándeza, također je obišao objekte postaje 4. travnja 2022.