ruski šef diplomacije

Lavrov: Kina je predložila dosad najrazumniji mirovni plan za sukob u Ukrajini

04.04.2024 u 15:44

Bionic
Reading

Kina je predložila dosad najrazumniji mirovni plan za sukob u Ukrajini, rekao je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

Peking je prije više od godinu dana predložio plan od 12 točaka s općenitim principima za prekid sukoba, no bez objašnjenja kako bi se one provele. Prijedlog je tada naišao na mlake reakcije iz Rusije i Ukrajine, a SAD je tvrdio da se Kina predstavlja kao mirotvorac, no zrcali „lažni narativ” Rusije te ne osuđuje njezinu invaziju.

„Najvažnija stvar za nas je što se kineski dokument temelji na analizi razloga za ono što se događa te na potrebi da se eliminiraju ti uzroci. Strukturiran je logički, od općenitog do specifičnog”, prenosi ruska novinska agencija RIA riječi Lavrova.

„Taj je plan kritiziran da je suviše neodređen, no to je razuman plan koji je velika kineska civilizacija predložila za raspravu”, dodao je.

Ruski šef diplomacije trebao bi se uskoro susresti s kineskim kolegom, a predsjednik Vladimir Putin prošli je mjesec kazao kako razmatra posjet Kini kao svoje prvo inozemno putovanje u svom novom šestogodišnjem mandatu.

Rusija tvrdi da je spremna pregovarati s Ukrajinom, no naglašava da ti razgovori moraju biti utemeljeni na „novim realnostima” na terenu, gdje ruske snage kontroliraju nešto manje od petine ukrajinskog teritorija, a Moskva svojata četiri osvojene regije kao svoje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je svoj plan koji uključuje prekid borbi i potpuno povlačenje ruske vojske s okupiranog teritorija.

Pohvale kineskom planu Moskvi omogućava da se prikaže voljnom pregovarati, istovremeno napadajući Zelenskijevu inicijativu, piše Reuters. Švicarska je najavila da će biti domaćin konferencije na temelju prijedloga ukrajinskog predsjednika, no Rusija je to nazvala besmislenim i poručila kako je osuđena na propast bez sudjelovanja Moskve.