političari konzultanti

Milanoviću biznis cvjeta: Provjerili smo kako ide njegovim bivšim kolegama u novoj branši

14.09.2017 u 21:52

Bionic
Reading

Godinu dana nakon odlaska iz politike Zoran Milanović neslužbeno je poručio da su u nju, barem zasad, ne namjerava vraćati: Zadovoljan je, kaže, svojom novootkrivenom profesijom konzultanta, taj posao ga ispunjava, a i zarađuje znatno više nego ranije

Kako to biva u konzultantskoj profesiji, imena klijenata mahom se drže u tajnosti i izuzev nepotvrđenih informacija da mu je propao angažman u Albaniji, no i da ga je angažirao umirovljeni general i naftni magnat Ivan Čermak, zasad je nemoguće službeno provjeriti vlada li doista jagma za savjetima i uslugama bivšeg premijera.

No da se ova branša nezaustavljivo širi i raste, dovoljan je i letimičan pregled novih aktera na tržištu. Uz već uhodane biznise bivših političara poput Mate Granića ili Davora Šterna, koji su mahom vezani uz gospodarske projekte i investicije, posljednjih godina razvila se cijela nova grana specijalizirana za savjete državama i tvrtkama oko tehničke pomoći za europske integracije, koja nalazi tržište u zemljama regije.

'Puno bivših kolega iz javne uprave radi na tom području, traženi su i Hrvatska treba biti ponosna na to da ima stručnjake s iskustvom čije usluge koriste države i velike kompanije. Nekada su konzultantske usluge Hrvatskoj prodavali Nijemci, Mađari ili Česi, i to uz podršku svojih ambasada, a sada su Hrvati u toj situaciji', tvrdi za tportal jedan od većih igrača u ovom dijelu konzultantskog biznisa.

Mahom je riječ o bivšim dužnosnicima ili javnim službenicima srednjeg ranga, poput državnih tajnika ili pomoćnika ministara; tvrdi da se među njima nalaze i neki koji su još uvijek zaposlenici državne uprave, a koji za ovakav angažman moraju tražiti dozvolu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Na ovakve slučajeve posebno se obraća pažnja nakon što je otkriveno da je hrvatsku zastupnicu pri Europskom sudu za ljudska prava Šteficu Stažnik bila angažirala vlada Srbije, i to u dugoročnom angažmanu.

'Načelno govoreći, nije problem prihvatiti posao ako je riječ o kraćem razdoblju i slobodnom vremenu poput godišnjeg odmora, pogotovo ako se radi o međunarodnim organizacijama i sličnom', dodaje tportalov izvor iz ove branše.

Posljednjih mjeseci i godina na konzultantskim poslovima u inozemstvu značajno je angažirana bivša članica više vlada Tamara Obradović Mazal, visoko je cijenjen i nekadašnji državni tajnik u MUP-u Filip Dragović - posebno za pitanja granica i Schengena - a spominju se i imena Miroslava Božića, Ružice Gelo ili bivše šefice Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) Olgice Spevec. S druge strane u sastav aktualne Vlade na mjesto državnog tajnika Ministarstva pravosuđa imenovan je uspješni konzultant Kristijan Držić.

  • +5
Tamara Obradović Mazal bila je šefica kampanje Ive Josipovića u lovu na drugi predsjednički mandat Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Za primjer smo uzeli Tamaru Obradović Mazal i njenu tvrtku Mazal savjetovanje, premda treba kazati da se ova bivša državna tajnica te pomoćnica i zamjenica ministra u Hrvatskoj ne bavi konzultantskim, nego svojim primarnim odvjetničkim poslom. No i ovaj drugi ide itekako solidno: nakon nekoliko godina stagnacije u 2015. zabilježila je prihod od 410 tisuća kuna, koji se prošle godine više nego udvostručio na 874 tisuću kuna. Zaposlila je još dvije osobe.

'Odlazak u privatni sektor ili povratak u javni nije ni strani pojam ni bauk, dapače. Sve ima svoje prednosti: konzultantski posao svakako je unosniji ako koristimo golu matematiku, no treba uključiti faktore poput strasti, izazova ili višeg cilja. Dakako, i stjecanja iskustva ili referenci', tumači za tportal drugi konzultant.

U istom biznisu nalazi se i nekadašnja potpredsjednica Račanove vlade Željka Antunović, jedna od rijetkih spremnih otvoreno govoriti o svom poslu. Prije pet godina osnovala je tvrtku Nea Pragmata, netom nakon što je Milanović osvojio vlast i marginalizirao ju unutar stranke. No s njime se ne želi uspoređivati:

'Moja situacija je bitno drugačija: tvrtku nisam osnovala kako bih se bogatila i puno zarađivala, nego kako bih bila aktivna i pomogla u realizaciji bitnih projekata. Bilo mi je prerano da ne radim ništa', kaže Antunović za tportal.

Doduše, ona je i prije političke karijere imala iskustvo u ovoj vrsti biznisa - početkom devedesetih bila je konzultantica i porezna savjetnica te je radila u svojoj struci.

'Odrekla sam se visokih zarada, plaća i honorara kako bih prešla na višestruko manju plaću od četiri i pol tisuće kuna, no to nije pomoglo da me ne pljuju. Danas je to iza mene, bavim se dugoročnim investicijama i poslovima koji traže veća ulaganja kako bi se realizirali', dodaje SDP-ovka.

Svojedobno se spominjalo da 'surađuje na uvođenju fiskalizacije u kasina i automat klubove Hrvatske lutrije', no danas tvrdi da je tek 'imala neke poslovne partnere iz Njemačke koji su bili zainteresirani za projekte'.

Njenoj tvrtki posljednjih godina prihodi su se dramatično smanjili, s gotovo 600 tisuća u 2012. i 2013. godini na samo pedesetak tisuća prošle godine, pa je zabilježila gubitak od 101 tisuću kuna.

'Dakako da zarade variraju, a gubitak nije nikakav problem jer smo likvidni, nemamo dugove i uredno podmirujemo sve obveze', kaže Antunović.