NOVI ŽIVOT

Što će Josipovićevi savjetnici nakon posla u Uredu

25.02.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Odlaskom Ive Josipovića s mjesta predsjednika izdašno plaćen posao na Pantovčaku izgubila je i cijela svita savjetnika i ostalih pomoćnika na poslovima s egzotičnim imenima. Doduše, neće odmah na Zavod za zapošljavanje jer još pola godine nakon odlaska s radnog mjesta imaju pravo na punu plaću, a potom još idućih šest mjeseci na pola toga iznosa, ali krajnje im je vrijeme da potraže nove poslove. Ovako dobar kakav su do sada imali teško će naći

Na Pantovčaku su u proteklih pet godina imali vremena za razne dodatne poslove kojima su upotpunjavali svoj ionako visok kućni budžet. Neki su, poput predstojnika Ureda Vite Turšića, koji se održao i u novoj garnituri, predavali na raznim visokim učilištima, o čemu je tportal opširno pisao, a pročelnica kabineta predsjednika Danica Juričić Spasović je odgovornu funkciju uspjela spojiti sa spisateljskom te je tijekom mandata napisala dvije knjige za djecu. Za knjigu 'Vodim te u Tokio, sine', koja još nije objavljena, čak je dobila potporu Ministarstva kulture vrijednu 10.000 kuna, iako je bila dužnosnica u Uredu predsjednika.

Prije suradnje s Josipovićem u prvoj predsjedničkoj kampanji i dolaska u Ured predsjednika Juričić Spasović je radila kao novinaraka, ali se za sada, barem ne javno, ne spominje mogućnost njezinog povratka u branšu. Navodno, prema pisanju medija, ima nekih kontakata u odnosima s javnošću, ali još se nije odlučila. Tamara Obradović Mazal bila je savjetnica Ive Josipovića za gospodarstvo, ali i šefica kampanje za drugi mandat koja je u javnosti okarakterizirana kao fijasko. Prije dolaska na Pantovčak Obradović Mazal je imala zavidnu karijeru u državnoj administraciji. Bila je dio pregovaračkog tima s EU-om, a na različitim funkcijama surađivala je s čak četiri premijera: Račanom, Sanaderom, Kosor i Milanovićem. Kratko je savjetovala i srpskog premijera Ivicu Dačića, a onda je došla na Pantovčak.

U kratkoj izjavi za tportal Obradović Mazal je kazala da ima planova za budućnost, ali je potrebno nešto vremena za njihovu realizaciju. Nije željela opširnije razglabati o kakvim se planovima radi. 'Ono što mi je paralelni prioritet jest nastavak rada na doktoratu i obveze koje imam u sklopu studija', kazala nam je Obradović Mazal.

Doktorat sada, kada ima više vremena, planira završiti i Zrinka Vrabec Mojzeš, bivša savjetnica za društvene djelatnosti Ive Josipovića, a o drugim planovima za budućnost ostaje 'zakopčana do grla'. Prije dolaska na savjetničku dužnost bila je voditeljica i urednica na zagrebačkom Radiju 101, ali ondje se više ne može vratiti jer se promijenila vlasnička struktura. Spominjalo se, o čemu je i tportal pisao, da bi novi posao mogla naći na HRT-u. U emisiji 'Otvoreno' prije nekoliko dana je izjavila da se na Pantovčaku puno radi i odgovornost je velika. Kazala je da se 'praktički nema vremena i da je svaku večer negdje, na nekom društvenom događaju, predstavljajući predsjednika'.

Zanimljiva je i zamjenica Vrabec Mojzeš, Maja Razović Kocijan, koja je u Uredu predsjednika ostala u naslijeđe Josipoviću kao dio Mesićeva kadra, poput glasnogovornice Danje Šilović Karić. Ni Razović Kocijan ni Šilović Karić nisu bile raspoložene za razgovor o budućnosti. Na upit o angažmanu u projektu Hrvatska kuća, svojevrsnom hrvatskom pandanu Goethe instituta, kod ministrice kulture Andree Zlatar Violić, Maja Razović Kocijan odgovorila je da se, iako je navedena kao predsjednica programskog savjeta zaklade, radi o 'volonterskom angažmanu'.

Stjepo Bartulica bio je povjerenik za vjerske zajednice Ive Josipovića. Svoju dužnost na Pantovčaku obavljao je volonterski pa mu se, kako kaže, ništa nije promijenilo. 'I dalje radim na Hrvatskom katoličkom sveučilištu kao predavač, a nastavit ću biti aktivan u civilnom društvu kao i do sada', kratko nam je kazao Bartulica.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Saša Perković svakako je najkontroverznija osoba iz tima Ive Josipovića zbog svoga obiteljskog backgrounda. Saša Perković sin je Josipa Perkovića, bivšeg šefa jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi kojemu se u Münchenu sudi zbog organiziranja ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Za Perkovića, koji je funkciju savjetnika predsjednika za tajne službe obavljao punih 10 godina, najvjerojatnije će se pronaći mjesto unutar sustava bez obzira na negativnu reputaciju na desnici. Zlatko Gareljić, savjetnik za obranu, do dolaska na Pantovčak bio je zaposlen u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu. Budućnost, prema pisanju medija, vidi u privatnom sektoru, no planira i intenzivniji angažman u SDP-u, a savjetnik za unutarnju politiku Siniša Tatalović nije ni prestao raditi na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na kojem je redoviti profesor, pa će samo nastaviti raditi svoj posao.

Savjetnica za znanost, visoko obrazovanje i vjerske zajednice Ankica Marinović također nije prekinula radni odnos na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, a savjetnica za europske poslove i međunarodne organizacije Mirjana Mladineo navodno ide u mirovinu.

Spomenimo još i Dejana Jovića, glavnog analitičara koji je nakon otkaza na Pantovčaku neposredno pred izbore nastavio s profesorskim poslom na Fakultetu političkih znanosti, a sudjeluje i u radu novoga poslijediplomskog specijalističkog studija diplomacije, osnovanog u suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, dok je Romana Vlahutin, savjetnica za vanjske poslove, krajem prošle godine postala šefica Delegacije Europske unije u Tirani. Netom prije odlaska dala je opširan intervju tjedniku Globus u kojem je izjavila da je na Pantovčaku vladala grozna kultura trača. Očito je Vlahutin previđala što će se dogoditi pa se na vrijeme zbrinula.