DVIJE GODINE MANDATA PREDSJEDNICE

Granić objašnjava zašto je Merčep bio pozvan na inauguraciju

  • Autor: V.P.P./N1
  • Zadnja izmjena 15.02.2017 11:01
  • Objavljeno 15.02.2017 u 11:01
Kolinda Grabar Kitarović i Mate Granić

Kolinda Grabar Kitarović i Mate Granić

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prije točno dvije godine Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je za predsjednicu Republike. Što se sve događalo u tom razdoblju, u Novom danu je komentirao savjetnikom predsjednice Republike - Mate Granić.

'Prepoznala je vrijeme u kojem živimo, svijet se mijenja, došla je nova amereička administracija, brexit, izbori u mnogim europskim državama mogu donijeti još promjena. Tu su gospodarska kriza, demografska kriza u Hrvatskoj kao naša najveća kriza, problem hrvata u BiH…Predsjednica je prepoznala te promjene i u skladu s njima se ponaša', kazao je Granić za N1. Na pitanje ima li neispunjenih obećanja iz inauguracijskog govora, Granić kaže 'da se može se reći niti za jedno od predizbornih obećanja da se ne radi intenzivno i ozbiljno u tom pravcu i da nema rezultata'. Pitanje preseljenja Ureda, sada je na Vladi, a Granić vjeruje da će to biti brzo.

Na pitanje zašto najavljeni Ured za mlade nije zaživio, Granić je kazao da se na tome radi. 'Sama predsjednica je jača od bilo kakvog ureda. Hoće li to biti ured ili savjetnik nije bitno, bitno je da ona sama nameće taj problem kao najveću zadaću svog mandata. Ne da ga sama riješi jer ne može, nego da ga nametne', objašnjava. B

ranio je predsjedničine susrete s administracijom Donalda Trumpa početkom siječnja iako joj je on, kaže, savjetovao da više ljudi povede sa sobom.

Na pitanje za ne položi račune i pokaže ih javnosti, odgovara: 'Predsjednica o nekim susretima ne može govoriti. 'Javno je sama rekla da su troškovi bili oko 75 tisuća kuna i o čemu više treba govoriti. Izabrana je od strane naroda, sama ocjenjuje kad će neke poteze raditi i sve drugo je proces normalnih revizija', kazao je i dodao da će računi biti javni.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je na njezinoj inauguraciji bio Tomislav Merčep koji je nedavno osuđen za ratni zločin, Granić odgovara: 'U tom vremenu - prijelazne administracije - sasvim sigurno je da predsjednica nije kontrolirala sve što se događalo na Markovu trgu. Niti je mogla. Ona se koncentrirala na svoj govor i sami smo čuli da je on bio itekako širok. U tom trenutku prijelazne administracije sigurno je da se predsjednica nije koncentrirala na takve stvari. Merčep je pravomoćno osuđen i o tome nemao što govoriti.'

Na pitanje kakav je stav predsjednice oko ploče u Jasenovcu s pozdravom 'Za dom spremni', Granić kaže da je Kolinda Grabar Kitarović podržala odluku Vlade i premijera Andreja Plenkovića da se formira ozbiljno povjerenstvo za suočavanje s prošlošću.

Što se tiče hrvatskih diplomata, Granić je potvrdio da predsjednica i dalje traži promjene u hrvatskoj diplomaciji.

Na pitanje je li Grabar Kitarović zadovoljna tretmanom u medijima, kratko kaže: 'Mislim da o tome uopće neće govoriti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!