SDP-OVCI IGRAJU KUKALO

Obradović Mazal punokrvno preuzela krivnju za poraz

22.01.2015 u 14:09

Bionic
Reading

Nakon poraza na predsjedničkim izborima u bivšem izbornom stožeru predsjednika u odlasku Ive Josipovića pao je dogovor da će na medijske upite ubuduće odgovarati samo šefica kampanje Tamara Obradović Mazal. Nitko osim nje neće se stoga očitovati na optužbe vrha SDP-a, koji je krivnju za bolan neuspjeh svog kandidata svalio isključivo na njegov izborni stožer i PR stručnjake koji su mu vodili kampanju

'Spas za mene!', ponavljao je sinoć Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a. Uoči sjednice Predsjedništva stranke nije očekivao da će se tamo detektirati krivac za izborni poraz. 'Ako se postavi pitanje krivnje, to će biti po onom sistemu 'Tko je kriv? Ja nisam! Spas za mene'', bubnuo je Komadina.

Prva asocijacija na kukalo, inače, nije 'Moj spas za mene', već 'Tko se nije skrio, magarac je bio'. Komadina je, za razliku od predsjednika stranke Zorana Milanovića, na sjednicu došao i s nje otišao kroz glavni ulaz sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu. I nakon sjednice bio je u elementu, šeretski komentirajući opciju većine članova Predsjedništva za jedan preferencijalni glas na izborima: 'Glas, spas za nas.' Na pitanje tko je pak kriv za to što SDP nije imao više socijaldemokratskih odluka, poput one o fiksiranju tečaja švicarskog franka, rekao je: 'Spas za mene!'

Po vježbanju ironije, Komadina je sve sličniji šefu stranke na čije mjesto tipuje, zasad s prigušenim žarom. Ratne sjekire u SDP-u ostaju zakopane do parlamentarnih izbora, demonstrira se jedinstvo. Krivnja za gubitak predsjedničkih izbora složno je svaljena na izborni stožer, iako Komadina i tu malo odstupa, pa to gradira ovako: prvo, kriv je sam kandidat Ivo Josipović, zatim njegov izborni stožer, a na trećem mjestu su stranke koje su ga podupirale. A od tih stranaka 'valjda su malo jače krivi oni koji obnašaju izvršnu vlast'.

Dok Komadina smjerno pepelom posipa Milanovića, bivša šefica Josipovićevog stožera Tamara Obradović Mazal punokrvno preuzima krivnju za poraz.

'Šef kampanje apsolutno je dužan preuzeti odgovornost za izborni rezultat, profesionalno i etički. Tko god ulazi u taj posao, mora biti spreman preuzeti odgovornost. Od nje ne treba bježati, niti je umanjivati - to je jednostavno tako. Ujedno, to je jedini mogući odgovor koji od mene osobno možete dobiti. Sve drugo je na analitičarima', rekla je Obradović Mazal.

Kao Josipovićeva savjetnica za gospodarstvo i sektorske politike Europske unije, trenutno priprema primopredaju ureda na Pantovčaku novom timu i još nije spremna podijeliti svoja razmišljanja o potencijalnim budućim profesionalnim angažmanima.

'Posljednjih mjeseci sam s mnogo ljudi dijelila posao i sudbinu, radeći na istom cilju. Ljudski je i profesionalno ne biti indiskretan. Ne pada mi na pamet upirati prstom ni u koga', tako je komentirala nagađanja o slabim karikama unutar stožera.

Član Predsjedništva SDP-a Željko Jovanović za Josipovićev poraz krivi PR-ovce iz Josipovićeva stožera. Oni su, smatra bivši ministar, zakazali u svemu - od predizbornih poruka, preko koncepta kampanje, do priprema predsjednika za sučeljavanja.

Samom predsjedniku Zoranu Milanoviću izbori pak dođu poput prolivenog mlijeka - ne samo da nad njima ne plače, on je odlučio udariti brigu na veselje. Pa je tako Goranu Jandrokoviću na pitanje znači li, po njemu, da su Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko licemjeri jer su čestitali izabranoj predsjednici, na saborskom aktualcu odgovorio: 'Ajajajaj... Pa što vam to treba?! Kampanja je gotova!', nudeći mu posao PR-ovca u SDP-u u slučaju da se nađe u nemilosti predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka
 
Stranci koja je Josipoviću, kako je i sam premijer priznao u izbornoj noći, bila samo teret u kampanji, u nedostatku dobrih rezultata zapravo ne bi škodio dobar PR. Onaj koji će na parlamentarnim izborima nadmašiti djelo PR-ovaca iz pobjedničkog HDZ-ovog tabora: blaziranu superjunakinju koja će Hrvatsku preobraziti u najrazvijeniju zemlju svijeta. Drugim riječima, onaj PR koji će biračima prodati Milanovića kao zrelog i pristojnog političara.