genErali u biznisu

Istražili smo koliko su lani zaradili Gotovina, Čermak i Norac

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 16.06.2017 10:39
  • Objavljeno 16.06.2017 u 10:37
Generali Ante Gotovina, Mirko Norac i Ivan Čermak

Generali Ante Gotovina, Mirko Norac i Ivan Čermak

Izvor: Pixsell / Autor: montaža: M. Maras/tportal

Poslovnu 2016. Ante Gotovina pamtit će po dobrom. Biznis s tunama donio mu je 5,2 milijuna kuna čiste zarade, što je za 15,2 posto više nego godinu prije. Porasli su mu i prihodi s 20,3 milijuna kuna na 25 milijuna kuna. Niti njegovom suborcu Ivanu Čermaku ne ide loše. Na trgovini s naftom i plinom ostvario je profit od gotovo 75 milijuna kuna, što je 20 posto više nego u 2015. godini. U poslovne vode lani se bacio i Mirko Norac, ali njegovo zaštitarsko poduzeće još je u povojima

Gotovinina tvrtka Pelagos net farma, osnovana 2013., najmlađa je domaća kompanija za uzgoj tuna. U posao je ušao s partnerom Milanom Mandićem, koji ima veliko iskustvo u tom biznisu. Mandić je suvlasnik Jadran tune iz Biograda, jednog od najvećih domaćih uzgajivača.

Trenutno se Gotovinina tunogojilišta nalaze na tri lokacije. U šibenskom akvatoriju ima koncesije kod otočića Balabre u blizini Murtera i pored otoka Sita. Prošle godine dobio je i polje za uzgoj tuna kod otoka Lavdare Vele u zadarskom arhipelagu. Svu ribu izvozi u Japan.

Prema podacima Fine, Gotovina je lani zaposlio 20-ak novih radnika i njihov se broj popeo na približno 60. Prosječna plaća im je oko 5300 kuna.

Tvrtka mu je visokozadužena. Kratkoročne i dugoročne obaveze od ukupno 65,5 milijuna kuna višestruko nadmašuju temeljni kapital firme od 7,7 milijuna kuna. To se može objasniti pojačanim investiranjem jer se radi o mladoj kompaniji.

Krajem 2015. Pelagos net farma je u zadarskoj luci Gaženica opremila suvremeno skladište hladnjačom za promet i smrzavanje male plave ribe. Investicija je bila vrijedna oko 18 milijuna kuna bez PDV-a.

Sve do prošle godine Gotovina je bio suvlasnik tvrtke Adriatik gradnja s kumom Željkom Dilberom. Prema podacima iz Sudskog registra, obojica su izišla iz te firme.

Gotovinin suborac, umirovljeni general Ivan Čermak više se od dva desetljeća bavi trgovinom nafte i plina. Njegova najveća tvrtka Crodux derivati dva u 2016. smanjila je prihode za 4,2 posto, u odnosu na godinu prije, na 2,8 milijardi kuna. Ali joj je dobit skočila na rekordnih 58,4 milijuna kuna, što je za 40,4 posto više nego u 2015. godini.

Čermak će opskrbljivati gorivom brodove Jadrolinije

Čermak će opskrbljivati gorivom brodove Jadrolinije

Izvor: Cropix / Autor: Vojko Bašić

Čermak je početkom ove godine sklopio unosan posao s Jadrolinijom za opskrbu brodova gorivom, što će mu godišnje donositi oko 200 milijuna kuna novih prihoda.

Tvrtka Crodux derivati dva trenutno u svojoj mreži ima 69 benzinskih postaja te zapošljava oko 800 ljudi.

Druga Čermakova tvrtka, Crodux plin, trguje ukapljenim i prirodnim plinom te električnom energijom. U prošloj godini su joj prihodi porasli za čak 52,8 posto, na 994 milijuna kuna, u odnosu na godinu prije, ali joj je dobit pala na 16,5 milijuna kuna (- 5,1 posto).

Zbrojeno, na nafti, plinu i električnoj energiji Čermak je lani imao čistu zaradu od 75 milijuna kuna, što je za 13 milijuna kuna više nego u 2015. godini.

U generalovim planovima je gradnja termoelektrane na plin snage 600 megavata i vrijedne više od 400 milijuna eura u Slavonskom Brodu. Projekt je bio dvije godine na čekanju zbog papirologije jer je Ministarstvo graditeljstva uvjetovalo izdavanje građevinske i lokacijske dozvole ishođenjem uporabne dozvole za priključni dalekovod.

Predviđeno je da će gradnja trajati tri godine, a uz termoelektranu, trebala bi biti izgrađena i tvornica za proizvodnju bioetanola.

Mirko Norac osnovao je zaštitarsku tvrtku Noky Security

Mirko Norac osnovao je zaštitarsku tvrtku Noky Security

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Svoje prve poduzetničke korake prošle godine napravio je Mirko Norac. U siječnju 2016. osnovao je zaštitarsku tvrtku Noky Security, u kojoj je prijavljen kao prokurist. Formalni vlasnik njegov je otac Ante Norac-Kevo, dok je direktor Josip Norac-Kevo.

Sam Norac nije mogao sjesti u direktorsku fotelju ili biti upisan kao vlasnik jer je pravomoćno osuđen za ratni zločin. Naime Zakon o privatnoj zaštiti ne dopušta to da zaštitarsku tvrtku vodi pravomoćno osuđena osoba.

Prvu godinu Noky Security je završio s 5,6 milijuna kuna prihoda i gubitkom od 202.000 kuna. Zapošljava oko 90 zaštitara, čija je prosječna plaća 3065 kuna.

Zasad je poznato to da se Norčeva tvrtka brine o sigurnosti dva trgovačka centra u Osijeku, Avenue Malla i Portanove.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!