aktualne teme

[VIDEO] Plenković o Ustavnom sudu i Milanovićevoj inicijativi: Pitanje Hrvata u BiH moguće je riješiti samo na dva načina

16.05.2022 u 18:04

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak očekivanom odluku Ustavnog suda RH koji je neustavnim ocijenio pitanja Mostovih referendumskih inicijativa o ukidanju covid potvrda i "stožerokracije". Ustavni sud ranije danas je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i "stožerokracije" nisu u skladu s Ustavom RH

„Nismo imali pojma kakva će biti odluka”, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a odbacivši teze da je Ustavni sud RH 'nečija marioneta'.

„Za svakog tko je iole čitao zahtjev za očitovanje o ustavnosti ovakva odluka nije iznenađenje”, dodao je Plenković i istaknuo da je Ustavni sud dobro argumentirao i obrazložio odluku.

Ocijenio je i da je cijela priča ispolitizirana, a da su inicijativu predvodili antivakseri.

Za komentare izjava predsjednika RH Zorana Milanovića da Ustavni sud treba ukinuti i da je odluka Ustavnog suda državni udar, premijer Plenković je kratko prokomentirao - „još jedan briljantna umotvorina”.

Plenkovića su pitali i za Milanovićevu inicijativu o blokiranju članstva Finske i Švedske u NATO-u ukoliko se ne riješi hrvatsko pitanje u BiH.

Izjava Premijera nakon zajedničke sjednice Predsjednistva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Nera Šimić / CROPIX

'Izletio je u javnost s tom inicijativom bez da se s bilo kim konzultirao. Vjerojatno da napadne nas da smo udbaši, da proglasi HDZ-ovce izdajicama, pokrije svoju rabotu u pomilovanjima', kazao je, ustvrdivši da se pravedno rješenje za Hrvate u BiH može ostvariti dogovorom aktera u BiH, prije svega s Bošnjacima, te uz potporu međunarodne zajednice.

'Dakle, to je jedini put, dugoročno težak, zahtjevan. Mi znamo što radimo, koliko smo se angažirali sve ove godine. To znaju i Hrvati u BiH', napomenuo je Plenković, dodajući da je smiješno da neki ljudi naivno vjeruju da će im ovo što radi predsjednik Milanović pomoći.

'To može samo izolirati Hrvate u BiH i dovesti ih u još teži položaj', zaključio je.

Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Inicijativu Milanovića ocijenio je zlorabljenjem Hrvata u BiH.

'Loše, neodgovorno, katastrofalno za međunarodni kredibilitet Hrvatske', rekao je, dodajući da Vlada u tom njegovom cirkusu neće sudjelovati.

Komentirao je i priče da brine samo o svojoj budućoj karijeri u Bruxellesu.

'To je izlizana priča. Ja sam najduže premijer u hrvatskoj povijesti. Malo kreativnosti bi dobro došlo'.

Na pitanje novinara hoće li Turska blokirati članstvo Finske i Švedske u NATO, rekao je: 'Ma dajte molim vas. Nemojte biti smiješni'.

Nedopustivim je ocijenio i Milanovićevu izjavu u kojoj poziva DORH da "utamniči" ministra obrane Maria Banožića.

“Molim DORH da ne sluša političko huškanje na aktivnost jedne neovisne pravosudne institucije koje protivno svim načelima diobe vlasti čini gospodin koji ima podršku iz Moskve”, kazao je Plenković koji drži to nečuvenim, dosad neviđenim, sramotnim i nedopustivim.

Razgovor sa šeficom DORH-a

„Ne sjećam se da je bilo koji dužnosnik tako jasno i glasno prozivao DORH, a to kažem i Hrvoj Šipek s kojoj sam se čuo danas i rekao joj da je nedopustivo da se takvo nešto radi, to je sramota”, izjavio je premijer i predsjednik HDZ-a.

Komentirao je i zakon o pobačaju ocijenivši SDP-ovu inicijativu „munjevitim prelijevanjem osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu”.

O zakonu o pobačaju

Podsjetio je da pitanje zakona o prekidu trudnoće nije u HDZ-ovom programu niti u dogovoru koalicije, a da se ono vratilo „na stol” odlukom Ustavnog suda nakon 26 ili 27 godina.

„Imamo koaliciju u kojoj HDZ, još neke stranke desnog centra, tu su i liberalne stranke, tu su i nacionalne manjine, ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, a rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus”, rekao je Plenković podsjetivši kao Ustavni sud nije zadužio Vladu nego Sabor da donese novi zakona.

„Mi smo kod glasanja prošli tjedan imali slobodan izbor, članovi parlamentarne većine mogli su o ovom ideološkom pitanju glasati na način koji je u skladu s njihovim programima i vrijednostima”, kazao je Plenković i poručio da je HDZ tu poruku razumio, vidio te da im je to signal koji upućuje na oprez.

Plenković je izvijestio i da je na sjednici najviših tijela HDZ-a iskazano zadovoljstvo organiziranjem 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Istaknuo je njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti i stvaranju Republike Hrvatske.

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bilo je riječ i o rebalansu proračuna i najnoviji prognozi Europske komisije koje su nešto snižene. Procjena je još uvijek veća i optimističnija od vladine procjene i to je dobro, naglasio je premijer.

Plenković je najavio i da će se uskoro održati Sabor HDZ- gdje će izvijestiti o svemu što je napravljeno.