sedam savjetnika

Milanovićev tim za Pantovčak polako se kompletira: Ovo su sigurna imena

14.02.2020 u 15:25

Bionic
Reading

Izabrani predsjednik Zoran Milanović u svom timu imat će ukupno sedam savjetnika, a već na dan inauguracije imenovat će najmanje dvojicu - savjetnika za područja nacionalne sigurnosti i obrane te za vanjsku politiku. Radi se o resorima u kojima predsjednik države ima konkretne ovlasti i ova imenovanja su bitna jer će predsjednički savjetnici trenutačno formacijski biti raspoređeni u različita radna tijela i savjete kako bi sustav funkcionirao bez prekida

Ova dva savjetnika - prvi će definitivno biti Dragan Lozančić, dok se ime drugoga još uvijek ne otkriva - imat će status državnih dužnosnika i stalno zaposlenje u Uredu predsjednika. Tek rijetki od preostalih članova Milanovićeva savjetničkog tima ulazit će u tu kategoriju, najvjerojatnije još jedan ili dva. Preostali će biti 'posebni savjetnici'.

Tportalovi sugovornici neslužbeno su potvrdili da je imenovanje bivšeg ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića gotova stvar, jednako kao i s imenima koja su se proteklih dana spominjala u javnosti. Tako će savjetnik za klimu i energetiku biti direktor Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac, savjetnik za branitelje bit će bivši ratni zapovjednik Tigrova, umirovljeni general Marijan Mareković, dok će savjetnica za obrazovanje biti bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković.

Dosadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije imala savjetnike ni za klimu i energetiku ni za obrazovanje. S druge strane, Zoran Milanović odlučio je da mu neće trebati savjetnik za društvene djelatnosti.

'Izabrani predsjednik još uvijek razgovara s potencijalnim kandidatima za savjetnike i kada donese odluku, ona će biti javno objavljena', sve je što je na ovu temu za tportal rekao Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić.

Pored četiri poznata imena za Pantovčak, traže se preostala tri za vanjske poslove, gospodarstvo i kulturu, čime bi najuži predsjednikov krug bio zatvoren.

  • +5
Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović i Đuro Sessa (DIP) Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL