borba protiv inflacije

[FOTO/VIDEO] Milanovićev savjetnik predlaže ciljanu mjeru za pomoć od rasta cijena koja bi obuhvatila 785 tisuća ljudi

06.07.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović održao je u srijedu sastanak Ekonomskog savjeta na temu inflacije i politike ublažavanja inflatornih pritisaka. Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju, nakon sastanka je predstavio ciljanu mjeru koju će predložiti Vladi kao pomoć najugroženijim građanima

Mačkić je kazao da su izdvojili četiri skupine na koje bi se odnosile te ciljane mjere, javlja N1.

'To su prije svega korisnici nacionalne naknade za starije osobe, korisnici zajmačene minimalne naknade, korisnici dječjeg doplatka i primatelji niskih mirovina', kazao je Mačkić. Ciljana pomoć koja bi se uvela zbog porasta cijena hrane i energije, odnosila bi se na 785.000 ljudi. Izračunali su da bi izdaci bili od 25 milijuna kuna do 30 milijuna kuna na mjesečnoj razini.

Savjetnik predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Upitan za mišljenje o Marku Primorcu, koji bi trebao zamijeniti Zdravka Marića na funkciji ministra financija, Mačkić je kazao da su oni kolege s Ekonomskog fakulteta, ali da nisu na istoj katedri pa se ne poznaju vrlo dobro. Pretpostavlja da će nastaviti u istom smjeru kao i Marić dosad.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

'Kolega je s katedre za financije, ja sam s katedre za ekonomsku teoriju. Evo da vam usporedim, vi ste novinar pa onda znate osobu u računovodstvu, ali ne znate puno više od toga', kazao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić