HVARSKE MISLI

Milanović šuti o Turudiću i meditira o gospodarstvu

14.08.2014 u 13:56

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović danas je nazočio svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse u povodu proslave Dana Općine Jelsa i blagdana Velike Gospe. Pritom je komentirao i aktualne teme, javlja RTL

Komentirajući medijski istup predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića, Milanović je kratko istaknuo kako je to stvar pravosuđa, javlja RTL.

'Niti čitam, niti mogu komentirati. U Hrvatskoj samo na županijskoj razini 250 ima sutkinja i 150 sudaca. Svi odlučuju o važnim predmetima. Suci sude. O osobnom statusu trebali bi govoriti presudama, a ovo drugo je stvar pravosuđa na koje Vlada nema utjecaja. To svi znamo', objasnio je.

Upitan da komentira odluku Ustavnog suda o referendumu o ćirilici, premijer je kazao: 'Ustavni sud nije pravosuđe. On je iznad pravosuđa. Najviša instanca i odlučio je kao što je odlučio. To su argumenti koji su bili i argumenti Vlade. Ustavni sud ih je prihvatio i to je to. Po takvom pravilima igramo. Zna se dogoditi da Ustavni sud donese odluke koje nama nisu po volji, ali ih moraš provesti', poručio je Milanović.

Govoreći o padu kreditnog rejtinga Hrvatske, premijer je rekao da kreditne agencije rade isključivo za investitore i rade procjene investicijske vrijednosti državnih obveznica.

'To smo u ove dvije godine apsolvirali i događaju se neobične stvari da nam je kreditni rejting pao, a da izdajemo obveznice povoljnije nego ikad ranije. To uvijek treba uzimati sa zrnom sumnje i analitičnosti, međutim ja ću biti zadovoljan kada nam kreditni rejting počne rasti', rekao je Milanović.

Potom je ponovio već poznate stvari - 'da su naslijedili ogromne terete dugova, skupu državu, stranku koja je sudski osuđena za pljačku...'.

'Rejting je jedno, ali bez gospodarskog rasta koji će biti jednak ili veći od kamate po kojoj se država zadužuje, ni jedna država ne može funkcionirati, ni Njemačka ni Hrvatska', dodao je predsjednik Vlade RH.

'Naš je cilj da stvorimo uvjete za gospodarski rast, stvaramo ih. U turizmu smo očistili ono što nitko nije 20 godina očistio i stvorili preduvjete za natječaje za velike projekte kao što su Kupari. Brijuni će biti sutra. To je ono što je trebalo biti davno napravljeno, a nije', kazao je premijer.

Govoreći o poreznim opterećenjima, Milanović je poručio kako država ne smije biti brutalna, ali da mora biti stroga.

'Država može i mora biti stroga kada su u pitanju porezi. Ne brutalna, ne nepravedna, ali stroga. Moramo svi naučiti da bismo samo financirali ono što mislimo, moramo plaćati poreze, svatko. Oni koji imaju najviše - najviše. A mi imamo lošu osobinu da se to slama na leđima srednjeg sloja, da njih deremo. To ćemo morati razmotriti', najavio je Milanović.

346390, 346093, 346414, 346278