svečani prijem

Milanović: Posao policije je delikatan i težak, ulaskom u Schengen bit će još teži

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 18:14
  • Objavljeno 29.09.2022 u 18:14
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

Povodom Dana policije, hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je na svečanom prijemu u Uredu predsjednika uručio odlikovanja djelatnicima MUP-a i Policijskoj postaji Omiš te im poručio da je posao policije delikatan i težak, a da će ulaskom u Schengen biti još teži.

Čestitajući djelatnicama Ministarstva unutarnjih poslova Dan policije, predsjednik Milanović rekao je kako rade dobar posao koji je težak, i s visokim izazovom.

"Radite posao koji je delikatan, oštar i materijalizacija je definicije da jedino država ima monopol i pravo na primjenu sile, osim vojske s kojom se građani ne susreću i koja je u vojarnama, osim u slučaju rata", poručio je predsjednik Milanović.

Istaknuo je da hrvatska policija živi u teškim vremenima, kao i sve druge policije ustvrdivši da "nema delikatnijeg posla od policijskog".

„Svakodnevni kontakt i dojam građanina koji stječe o državi i o njezinom dijapazonu djelovanja, osjetljivosti i neosjetljivosti na ljudska prava i slobode, koje su u svojoj teoriji apsolutne i prirodne, susreće se s policijom. Jako delikatan posao i jako težak teret za nositi za svakog onoga tko nije svjestan njegovog značaja, svih njegovih zamki i izazova“, rekao je.

Predsjednik Milanović je također izrazio razumijevanje za probleme s kojima se policija susreće na hrvatskoj granici.

"Kada Hrvatska uđe u Schengen, vaš zadatak čuvanja hrvatske granice, prvo hrvatske pa tek onda europske, biti će još delikatniji. Čuvate hrvatsku granicu. Granica, to je jedna od tri elementarne, ključne točke države. Zbog granice se ide u rat, ona se čuva, one mogu u nekim razdobljima povijesti biti manje ili više otvorene ili potpuno nestati, ali granice postoje. Za njih se još nedavno borila Hrvatska vojska, a mnogi od vas su bili njezin dio" naglasio je.

Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, odlikovan je Mladen Blašković, a Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovana je Policijska postaja Omiš.

  • +10
  • +7

Dan policije

Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic

Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, Redom hrvatskog trolista, odlikovani su Željko Benc, Dražen Horvat, Željko Kujavić i Hrvoje Mahalec. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Dragan Brunjak i Mario Vujić.

Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovani su Vjeran Alilović, Božo Anić – Kaliger, Boris Baćak, Željko Đaković, Zlatko Grubešić, Petar Modrić, Mladen Moslavac, Božidar Ružić, Romeo Senfner, Marinko Šižgora, Davor Švenda i Denis Zurak.

Milanović je dodijelio i više Spomenica domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu.

Osim predsjednika Milanovića, pripadnicama i pripadnicima MUP-a Dan policije čestitao je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazavši kako su rezultati njihovog rada po svim statistikama najbolji od neovisnosti Republike Hrvatske.

„Međutim, granica uspješnosti, kada je u pitanju policijski sustav, ne bi trebala postojati. Uvijek se može više i bolje. Nastojimo držati taj ritam, ritam policije koja jamči, zajedno sa svim drugim sastavnicama našeg sustava, sigurnost građanima Hrvatske, sigurnost našim gostima“, rekao je Božinović istaknuvši kako je Hrvatska i po europskim statistikama jedna od najsigurnijih zemalja Europe.

U ime odlikovanih djelatnica i djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova zahvalio je Mladen Blašković, načelnik Sektora za javni red i sigurnost u Policijskoj upravi istarskoj.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!