O SLUČAJU AKTUALNOG ŠEFA VLADE

'Milanović ostavlja dojam kao da razgovara sam sa sobom naglas'

22.08.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Što Vlada radi osim što premijer i nakon povratka s godišnjeg nastavlja s izjavama zbog kojih se mnogima čini da je u njegovom slučaju izostao učinak onoga što je govorio kazavši da će 'tražiti od svih ministara da odu deset dana na odmor jer želite da vas vode normalni ljudi'. Slučajno ili ne, čini se da nastavlja jedino s lošom komunikacijom, i to na razini na kojoj stručnjaci, ali i ne samo oni, imaju dojam da premijer kad i govori u javnosti, zapravo razgovara sam sa sobom naglas

'Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je država slučajnost. Moramo prestati biti država slučajnost', kazao je jučer premijer Zoran Milanović obilazeći polja od suše stradalog kukuruza u istočnoj Slavoniji. Nekoliko dana ranije dok je još, doduše, bio na godišnjem, s Hvara je poručio da se 'na otocima živi bolje nego u ostatku Hrvatske, s izuzetkom velikih gradova'.

U međuvremenu, još uvijek nisu zaboravljene niti njegove izjave 'o najboljim državnicima koji u pravilu na najzahtjevnije poslove dolaze nespremni jer nisu svjesni što ih tamo čeka', kao ni o mađarskom pravosuđu ili o dva kamena i trećem ešalonu. I 'sory', ali to su tek neke, no prvi potpredsjednik Vlade rekao bi: 'shit happens', pa se tako moglo i dogoditi da ministar rada, inače liječnik, kolektivne ugovore usporedi s rakom pa se, doduše, kasnije, ipak ispriča.

Pri čemu u zaborav nisu pospremljene niti izjave bivše premijerke Jadranke Kosor, kojoj je, doduše, engleski išao nešto lošije, ali imala je ona sasvim dovoljno sjajnih trenutaka na materinjem jeziku, poput onih o - čuvanju ovaca, relaksiranom životu, o tome kako je zajahala konja i čvrsto primila uzde, te putu prema putu izlaska iz krize, da spomenemo tek neke.

No dok je Kosor iskrivljavala realnost, čini se da Milanović s njom gotovo uopće nema dodira, pa tako konzultantica za retoriku Iva Bihler u agenciji Ciceron komunikacije kaže: 'Čini se da zbunjujućoj i nesuvisloj javnoj retorici i komunikaciji na relaciji hrvatski premijer – narod nema kraja.'


'Premijerove izjave su nerazumljive i hermetične'

'Još uvijek su nam živo u sjećanju neke od izjava premijerke Kosor kojoj su, više ili manje uspješno, doskočice, metafore, parafraze i narodne poslovice bile omiljene retoričke i stilske figure. Protiv verbalnih napada i provokacija bivša se premijerka borila tzv. premošćivanjem, odnosno odvlačenjem od teme, kao i iskrivljavanjem realnosti prevelikim naglašavanjem pozitivnog. S druge strane, sadašnjem premijeru svojstvenija je oštrija i direktnija retorika, bez ublažavanja i uljepšavanja. Svima je i više nego jasno da je situacija teška, no to ne opravdava nerazumljivost i hermetičnost premijerovih izjava', ističe Bihler.

'Milanovićevo javno komuniciranje verbalizacija je osobnog toka misli koji je često neprilagođen publici i kontekstu, naime, dobiva se dojam da premijer naglas razgovara sa samim sobom. Takva komunikacija s javnosti ostavlja dojam nepripremljenosti, nepoznavanja okolnosti i šireg konteksta, nepromišljanja o efektima izjava, kao i nepoznavanja pravila medijskog i javnog istupanja u kojima su osnovni postulati jasnoća, konciznost te jednoznačnost poruke', upozorava i zaključuje:

'U konačnici, nejasno i zbunjujuće komuniciranje može ostaviti jednako tako i dojam nejasnog smjera odlučivanja i vladanja. Ne samo to, također je podložno i različitim, dvosmislenim interpretacijama, pa i poruzi, što se, evidentno, i događa. Stoga su jasnoća i sadržajnost govora prvog čovjeka Vlade ono što je u javnom, gotovo kriznom komuniciranju nužno.'