KOMENTAR BEZ KOMENTARA

Milanović o slučaju Matanić: Ne znam činjenice. Ne vjerujem novinama, ubijte me

09.04.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Nakon što cijela država već danima bruji o slučaju seksualnog uznemiravanja žena od strane redatelja Dalibora Matanića, stigao je i komentar predsjednika Zorana Milanovića. U ovom slučaju predsjednik države, koji posebno od svog neuspjelog ulaska u utrku za premijera komentira baš sve što ga upitaju, komentara zapravo - nema

Milanovića su u Splitu novinari pitali je li pratio slučaj Dalibora Matanića, koji je, podsjetimo, i sam priznao da je seksualno uznemiravao žene, izrazivši kajanje zbog svojih postupaka te ih pripisavši ovisnosti o alkoholu i drogi. DORH je po službenoj dužnosti pokrenuo istragu protiv redatelja.

'Ne, nisam. Mislim, naprosto ne znam činjenice. Razumijete? Ne znam činjenice, nešto mi je supruga pročitala prije dva dana. Novinama ne vjerujem - ubijte me, ne vjerujem - i u takvim stvarima čak ni ne povučem ručnu, nego ugasim motor i čekam da se motor ohladi, pa onda kad vidimo što se stvarno dogodilo, što je njemu u glavi, što je onima koji ga eventualno napadaju, ako ga uopće netko napada... to ne znam, ne?', rekao je Milanović.

Milanović je potkraj svog premijerskog mandata, u rujnu 2015., doveo gotovo cijelu svoju vladu, ali i suprugu Sanju Musić, na premijeru Matanićevog filma 'Zvizdan', koji će kasnije biti ovjenčan priznanjem Un Certain Regard na festivalu u Cannesu. Tom je prilikom Milanović podijelio oduševljenje filmom, istaknuvši kako je 'divlji poput nas'.

Predsjednik je tijekom svog aktualnog mandata rijetko komentirao teme spolnog zlostavljanja, no 2021. je upitan o skandalu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, čije studentice i djelatnice su DORH-u predale 27 prijava za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje. Tada Milanović nije čekao da se motor ohladi, već je rekao:

'Kada o tome zapomažu holivudske glumice koje ne izlaze iz kreveta za manje od 5 milijuna dolara, to baš ne vidim kao nešto čime bih se trebao zanimati. Kada to rade žene koje su zaposlenice, službenice, majke ili mlađe kolegice u akademiji – to je problem'.

Zbog ove izjave suočio se s kritikama aktivistica Rade Borić i Sanje Sarnavke, a potom na njih još žešće odgovorio u Facebook solilokviju u kojemu je izvršio protunapad na udrugu, kako je rekao, 'glupog i neduhovitog akronima B.A.B.E.'.

'Poput zaboravljivih holivudskih glumica - koje one sada brane od mene - predstavnice te udruge zaboraviše kako sam uvijek spreman reći ono u što sam uvjeren. I kako u skoro dvadeset godina javnog djelovanja provodim ono o čemu oni zglavnom samo galame. Pogotovo ne educirajući se na kratkom valu njihove prigodne buke koja njima jamči naslovnice, a žrtvama spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj ili ne donosi ništa ili ponekad šteti. Ne znam kakvu to laboratorijsku 'edukaciju', treba proći da bi se, valjda bez razmišljanja, pljeskalo svemu što B.A.B.E. kažu, ali znam da njihove holivudske (re)akcije neće riješiti problem spolnog uznemiravanja u Hrvatskoj', napisao je tada Milanović u postu koji danas više nije dostupan.

  • +34
Poznati na premijeri filma Zvizdan Izvor: Pixsell / Autor: Davor Višnjić/Pixsell