SPOLNO UZNEMIRAVANJE

I francuski Le Parisien pisao o slučaju Dalibora Matanića

08.04.2024 u 17:55

Bionic
Reading

Slučaj redatelja Dalibora Matanića koji se našao u središtu medijske pozornosti zbog spolnog uznemiravanja zaintrigirao je i francuske medije

List Le Parisien objavio je tekst o Daliboru Mataniću navodeći da je 'jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja priznao da je uznemiravao kolegice'.

Ugledni list objavio je tekst o Matanićevoj objavi u kojoj je priznao da je uznemiravao kolegice dodajući da je tražio njihov oprost.

Francuski list objašnjava i da je Matanić dobio nagradu u Cannesu 2015. godine za film Zvizdan, nagradom koju mu je dodijelio žiri Un Certain Regard, te za seriju Područje bez signala na festivalu Mania Series 2021.

Le Parisien piše da je Dalibor Matanić odmah nakon objave obrisao svoj Facebook profil da bi ga danas ponovno aktivirao. Prenijeli su i tekst Večernjeg lista koji je objavio da su hrvatskog poznatog redatelja ranije godinama optuživali za uznemiravanje mladih glumaca.

Pariški list je objavio i da je redatelju otkazana suradnja na više projekata nakon ovog otkrića.

Inače, kako je ranije objavljeno, policija provodi izvide o poznatom redatelju.

'Povodom zaprimljenih upita novinara o postupanju Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu u odnosu na više medijskih objava o možebitnom počinjenju kaznenih djela, za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, ili prekršaja muške osobe (1975.), odgovaramo da policija, u koordinaciji s ovim državnim odvjetništvom, provodi izvide', rekli su iz DORH-a.

Osim toga, danas je dekanat Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu potvrdio da je ADU prekinuo suradnju s Matanićem, koji je držao kolegij u zimskome semestru, te da suradnju neće obnoviti.

'Akademija dramske umjetnosti najoštrije osuđuje postupke Dalibora Matanića koji su nedavno objavljeni u medijima. Suradnja s Daliborom Matanićem završetkom zimskog semestra je okončana, a u svjetlu uznemiravajućih činjenica neće se obnoviti', odgovorio je Dekanat ADU na upit Hine.