predsjednik u istri

[FOTO] Milanović o provokacijama iz Srbije: Besposlen pop i jariće krsti

13.09.2021 u 20:01

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Pazinu na obilježavanju Rujanskih odluka i 40. obljetnice izgradnje Spomen doma sjedinjenja i slobode na kojem je, govoreći o važnosti Rujanskih odluka, istaknuo da su one bile velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega se isplatilo ratovati.

'Prije skoro osamdeset godina Istra je odlučila da želi biti dio Hrvatske, sjediniti se s hrvatskom maticom. I tada, u tim prvim danima rujna '43., to je bilo nešto što se želi, ali do čega je daleki put. Bilo je očito i očekivano da će rat završiti pobjedom Saveznika, nije se znalo, ali se osjećalo. Put je bio dug, bio je težak, trajao je dvije godine, jednako tako i put Hrvatske nakon proglašenja osamostaljenja 8.10. 1991.', rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju.

Usporedivši ta dva događaja, predsjednik Milanović rekao je da je od proglašenja hrvatskog osamostaljenja do njezinog priznanja prošlo nekoliko mjeseci krvave borbe, uništenja, rata, zločina i Vukovar. 'Tek 15. 1. '92. Hrvatska je konačno prodisala kao slobodna država. Doprinos tomu su dali i istarski hrvatski vojnici, pripadnici brigade koja je osnovana prije točno trideset godina i koja je također pokazala kako Istrani misle danas, isto kao i prije skoro osamdeset godina', poručio je predsjednik Milanović.

Govoreći o događajima prije osamdeset godina, Predsjednik je istaknuo ulogu dalmatinskih boraca u Istri. 'Udarna snaga u Istri bio je 8. dalmatinski korpus. To su borci, najjači dio tadašnje oružane sile, narodnooslobodilačke vojske, borci koji su već tada bili iskusni. Rat su završili ovdje, oslobađajući hrvatsku zemlju o kojoj su malo znali, u koju se vratili više nikada nisu. Tu je osim Istrana živote izgubilo stotine Dalmatinaca i mislim da su zaslužili naše sjećanje i neki mali spomen', rekao je predsjednik Milanović.

Poslije je govora odgovarao je na pitanja novinara. O izboru novog predsjednika Vrhovnog suda kazao je: 'Sve sam rekao, Sabor bira. Oni će odlučiti što je ispravno. Ja predlažem Dobronića'.

Poslovicom "Besposlen pop i jariće krsti", predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak navečer u Pazinu komentirao je prijedlog srbijanskog kolege po dužnosti Aleksandra Vučića da svi Srbi u svijetu 15. rujna izvjese srpske zastave. Vučić je pozvao narod u Srbiji i sve Srbe širom svijeta da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpsku zastavu.

"Stvarno ne mogu vjerovati da u Srbiji nemaju važnijeg i pametnijeg posla, poput ekonomskog razvoja države u kojem Srbija zaostaje, a Hrvatska ne napreduje kako bi trebala", rekao je Milanović.

  • +24
Milanović na obilježavanju Rujanskih odluka i 40. obljetnice izgradnje Spomen doma u Pazinu Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic

Smatra da na tu provokaciju ne treba reagirati.

"Na to se očekuje valjda da svatko od nas reagira nekakvom svojom ekvivalentnom mjerom, i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina", rekao je.

"Kao relativno mlad čovjek puno je još godina pred njim, smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom riječju, bez veze", istaknuo je Milanović.

Kad je riječ o Srbima u Hrvatskoj, Milanović je rekao neka ljudi sami procijene koji su pravi motivi tog poziva.

"Tako se ne gradi jedna jaka, utjecajna i moćna država", kazao je Milanović.

Upitan smatra li posjet patrijarha Profirija Jasenovcu provokacijom kazao je da ne zna što bi na to rekao i dodao kako je on s njim imao dobar odnos.

"S njim sam imao relativno korektan odnos dok je bio metropolit zagrebačko-ljubljanski. Moja prethodnica Kolinda Grabar Kitarović je na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija.

"Ona je i sada na zidu, ja to nisam micao", rekao je Milanović i nada se da je i neće morati micati.

Milanović je u ponedjeljak iz Pazina poručio da nije za obvezno cijepljenje građana te istaknuo kako je nošenjem maski nemoguće iskorijeniti virus.

"Premijer govori ono što je u skladu i odgovora njegovoj političkoj liniji, ja ne vidim gdje je tu njegov interes. Natjerati ljude da se cijepe ili im prijetiti gubitkom posla i službe je jako sklizav teren i to je poigravanje", naglasio je predsjednik.

"Ako sam se ja cijepio meni je svejedno jeste li se vi cijepili ili niste", izjavio je novinarima.

Upitan je li cijena korupcije pala u aferi međimurskog župana Matije Posavca osumnjičenog za korupciju odgovorio je kako ne zna što mu se stavlja na teret.

"Znam toliko malo da se ne usudim komentirati", rekao je Milanović.