na sjeveru bačke

Milanović: Nije dobro ako su iza inicijative o 'bunjevačkom' vlasti u Beogradu

12.03.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u petak je pozvao na veća izdvajanja za hrvatsku zajednicu u Vojvodini i istaknuo da „nije dobro“ ako iza nedavne inicijative da se "bunjevački" proglasi službenim jezikom Subotice stoje vlasti u Beogradu

„Ne mogu zabraniti nekom da se zove Bunjevac, no ako je u tome aktivno angažirana beogradska vlast to nije dobro“, rekao je Milanović, komentirajući nedavnu inicijativu da se bunjevački govor, iza koje stoji zajednica Bunjevaca ne-Hrvata, proglasi službenim jezikom u Subotici.

Tome se protivi hrvatska zajednica u Srbiji koja drži da je bunjevačka ikavica dijalekt Hrvata na sjeveru Bačke, a ne standardizirani jezik, pa da se ne može isključiti iz korpusa hrvatskih regionalnih govora.

Hrvatska zajednica u Vojvodini potom je od srbijanskih vlasti zatražila da se hrvatski jezik uvede u službenu uporabu u Somboru, Baču i cijelom teritoriju Vojvodine, poslije čega je počela dobivati prijetnje.

„Vi znate kako bi na ovakvu recipročnu situaciju reagirao Beograd, vjerojatno bi već palili tenkove. Pitanje je imaju li za gorivo, figurativno, naravno“, kazao je Milanović, pa pozvao na „zaštitu tih ljudi“.

Naglasio je da je u kontaktu s tom zajednicom „kroz ljudske i državničke kanale“, te da je trebao ići u Suboticu u posjet tamošnjim Hrvatima, što je otkazano zbog pandemije, „ne zato da ih huškam protiv bilo koje vlasti nego da znaju da smo tu uz njih“.

Milanović je dodao da je, usprkos lošim financijskim okolnostima u vrijeme njegove vlasti, „njega stid što je kao premijer dao mizeran novac za tu zajednicu“, pa je pozvao sadašnje vlasti na veća izdvajanja.

„Dajemo im sirotinjske rate“, a nismo siromašna država, zaključio je predsjednik.

Uhićen muškarac koji je prijetio

Srbijanski mediji u petak su objavili da su uhitili 40-godišnjeg muškarca iz Subotice zbog prijetnji predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) nakon zahtjeva o uvođenju hrvatskog jezika u službenu upotrebu.

Sumnja se da je prije četiri dana na privatni profil Jasne Vojnić poslao poruku prijetećeg i uvredljivog sadržaja, navodi televizija RTS, pozivajući se na priopćenje lokalne policije.

Vodstvo hrvatske manjine je ranije ovaj tjedan objavilo da je dobilo više uvredljivih pisama u kojima su im neki pošiljatelji poručivali da će ih "pobiti automatom“.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražio je od srbijanskih vlasti da otkriju pošiljatelje i da ih se uhiti.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u četvrtka poslalo službenom Beogradu prosvjednu notu, izražavajući zabrinutost zbog brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda predstavnicima hrvatske nacionalne manjine nakon zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu.