odbor za europske poslove

Troskot: Treba reagirati prema EU institucijama zbog prijetnji Hrvatima u Vojvodini

12.03.2021 u 12:17

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Zvonimir Troskot (Most) pozvao je u petak saborski Odbor za europske poslove da reagira prema europskim institucijama kako bi se u Vojvodini zaštitili Hrvati kojima se prijeti

"Molim da se hitno intervenira jer savez Hrvata u Vojvodini nije izazvao takvu reakciju, nego radi na bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije. Bilo bi dobro da što prije reagiramo kao Hrvatski sabor i zaštitimo Hrvate kojima se krše prava i fizički prijeti da će im se oduzeti život”, rekao je Troskot tijekom rasprave o izvješću o radu Odbora za europske poslove.

Davor Ivo Stier (HDZ) složio se da je važno izraziti solidarnost s Hrvatima u Vojvodini, ističući da je Ministarstvo vanjskih poslova već poduzelo sve potrebne mjere.

Iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) početkom tjedna izvijestili su da su vodeći ljudi hrvatske zajednice u Srbiji izloženi prijetnjama nakon njihova zahtjeva da se hrvatski uvede u službenu uporabu u cijeloj Vojvodini i u pojedinim sredinama te pokrajine.

Srbijanski mediji danas su objavili da je policija uhitila muškarca zbog sumnje da je prijetio predsjednici Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) i da je na privatni profil Jasne Vojnić poslao poruku prijetećeg i uvredljivog sadržaja. Vodstvo hrvatske manjine objavilo je prije da je dobilo više uvredljivih pisama u kojima su im neki pošiljatelji poručivali kako će ih "pobiti automatom“.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković (SDP), koji je izvijestio o aktivnostima odbora u 2019., rekao je da će se o Hrvatima u Vojvodini moći raspravljati i u sklopu pristupanja Srbije Europskoj uniji i poštovanja manjinskih prava.

Samo izvješće o aktivnostima Odbora za europske poslove u 2019. poduprli su saborski zastupnici.

Odbor za europske poslove je instrument koji, ako se koristi na pravi način, može osnažiti utjecaj i politički doseg zemlje članice unutar Europske unije, ali i izvan nje, istaknuo je Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka).