MIKLENIĆ ZA GLAS KONCILA

'Milanović nanosi štetu i treba dati ostavku'

28.08.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Postupanje premijera Zorana Milanovića vezano uz primjenu europskog uhidbenog naloga štetno je za Hrvatsku koju se uvlači u nepotreban sukob i brutalno kompromitira, ocjenjuje 'Glas koncila' u komentaru objavljenom u zadnjem broju tog tjednika

U komentaru pod naslovom 'Kompromitiranje ili izdaja Hrvatske?', glavni urednik 'Glasa koncila' Ivan Miklenić piše kako je Milanović svojim postupanjem vezanim uz Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, kolokvijalno nazvanim 'lex Perković', odnosno preuzetim obvezama o europskom uhidbenom nalogu Hrvatskoj nanio 'štetu kakvu je jedva itko ikad dosad nanio'. Slaže se stoga s onima 'koji smatraju da bi zbog takvoga ponašanja i predsjednik Vlade i sama Vlada trebali podnijeti ostavku'.

'Razumijevanje stvarnoga značenja postupanja predsjednika Vlade, i to isključivo s pravnog aspekta, usporedivo je npr. s ugovaranjem različitih komitenata kredita kod iste banke u različita vremena i potpisivanjem ugovora o tim kreditima te je apsolutno jasno da svaki komitent mora poštivati ono što je osobno potpisao, bez obzira na to je li netko drugi ili treći dobio povoljniji kredit. Ponašanje predsjednika Vlade je usporedivo s ponašanjem komitenta koji je sklopio s bankom nepovoljan kredit, i to vlastoručno potpisao, a onda se naknadno sjetio da je možda mogao dobiti povoljnije uvjete kredita', piše Miklenić.

Svakom prosječnom građaninu, nastavlja komentator, jasno je da banka neće odustati od slova ugovora o kreditu i da komitent nema nikakvih izgleda da bi vlastoručno potpisani ugovor o kreditu mogao naknadno mijenjati.

'Ako je tako na razini poslovanja između banke i građanina, koji imalo razboriti političar smije misliti da može nešto promijeniti glede službenog i legalno i legitimno ovjerenog potpisa na 23. pristupno poglavlje Hrvatske EU-u. Nije pritom riječ o ovoj ili onoj osobi, pa radilo se i o predsjedniku Vlade, već je riječ o predstavljanju Republike Hrvatske u Europskoj uniji', naglašava Miklenić.

Postupanje predsjednika Vlade, smatra komentator, brutalno je kompromitiranje Hrvatske kao mlade članice EU-a, uvlačenje u nepotreban sukob, što neizbježno sa sobom povlači brojne loše posljedice za Hrvatsku i sve njezine građane.

Nitko nikada nije nijednoj vladi, nijednom predsjedniku Vlade, dao mandat da svojim postupcima stvara golemu štetu Hrvatskoj i njezinim građanima, poručuje se u komentaru.

'Kad se ipak dogodi takvo postupanje - a očito sada je riječ o tome - onda apsolutno nitko kome je imalo stalo do zajedničkog dobra Hrvatske i njezinih građana ne može i ne smije šutjeti. Ne ulazeći čak ni u motive, premda mnogi smatraju da su više nego prozirni, takvo ponašanje predsjednika Vlade treba ocijeniti kao iznimno štetno te su u pravu oni koji smatraju da bi zbog takvoga ponašanja i predsjednik Vlade i sama Vlada trebali podnijeti ostavku', piše Miklenić.