nakon više od 20 godina

Zoran Milanović i službeno prestao biti član SDP-a

10.02.2020 u 15:43

Bionic
Reading

Prema najavi, izabrani predsjednik Zoran Milanović od danas više nije član SDP-a

Zoran Milanović, doznajemo, jutros se i službeno ispisao iz SDP-a u središnjici na Iblerovom trgu.

U skladu sa zakonskom obvezom, Milanović kao predsjednik ne smije biti član stranke, te je prije inauguracije trebao izaći iz SDP-a.

Podsjećamo, od svojih stranačkih kolega oprostio se u subotu na sjednici Glavnog odbora, te im i zahvalio.

'Zahvaljujući i vama i na kojem mislim da sam cijelo vrijeme govorio istinu, ali sam dobio samo sto tisuća glasova više od svoje konkurentice, aktualne predsjednice. To je u demokraciji katkad sudbina istine. Ovoga puta to je dobra sudbina, mi smo uspješni, pobijedili smo, dobili smo priliku da ritam, dinamiku i bilo društva na neki način određujemo i određujem sljedećih pet godina u okviru ograničenih predsjedničkih ovlasti', kazao je SDP-ovcima.

Ova godina, kazao im je, bit će prijelomna i teška i za njih i za predsjednika stranke Davora Bernardića.

'Sljedećih pet godina svi oni koji se bore za istinu, pravdu koja je malo teže opipljiv fenomen i pojam, imat će moju podršku. Boriti se za slabije je naše poslanje, Crkva nismo, jesmo socijaldemokrati i to radimo svojim građanskim metodama i to je onaj posao pun sadržaja i smisla', obećao je naglasivši da već 13 godina govori da politika mora imati svoj sadržaj i duboki smisao, u nadi da će doprijeti do što većeg broja ljudi.

  • +34
Mladi Zoran Milanović, prije nego je postao premijer Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Demokracija je vrlo osjetljiva biljka koju uzimamo zdravo za gotovo, ona su uruši preko noći. Bivši predsjednik Brazila Lula da Silva, koji je sada u zatvoru, veliki sindikalni lider jednom je karikirao da demokracija funkcionira u pravilu samo onda kada se najjači, najbogatiji i najsilniji malo plaše i ne osjećaju lagodno. Tada demokracija u državama u kojima je velika nejednakost dobro funkcionira. Kada preuzmu vlast, gotovo je', naglasio je.

'Za kraj, želim da ovaj vaš i moj put budu u skladu s onom starom sindikalnom, isto južnoameričkom – možeš pogaziti stotinu ruža, ali džaba, proljeće dolazi', zaključio je Milanović parafrazirajući stihove pjesnika Pabla Nerude "Možete posjeći sve cvijeće ali ne možete zaustaviti proljeće".