službena ispisnica u ponedjeljak

Milanović nakon više od 20 godina napušta stranku, od stranačkih kolega oprostio se citatom Pabla Nerude

08.02.2020 u 09:57

Bionic
Reading

Glavni odbor SDP-a u središnjici stranke održao je sjednicu na kojoj je bilo riječi o programskim smjernicama za parlamentarne izbore. No, veću pozornost izazvao je izabrani predsjednik Zoran Milanović, koji se na Iblerov trg došao oprostiti od kolega i objaviti im da odlazi iz stranke

Davor Bernardić u uvodnom obraćanju na sjednici Glavnog odbora rekao je kako je njegova stranka već počela pregovore s koalicijskim partnerima za parlamentarne izbore te predstavio tri programska stupa za izbore.

No pažnju je ipak izazvao dolazak Zorana Milanovića. Kao što je tportal pisao prije par dana, Milanović se pojavio na sjednici Glavnog odbora SDP-a kako bi se oprostio od stranačkih kolega i obavijestio ih da prestaje bit članom stranke. Kako se neslužbeno doznaje, on će iz stranke istupiti u ponedjeljak.

Iako novinari nisu bili prisutni na Milanovićevom govoru, mnogi SDP-ovci na svojim su profilima na društvenim mrežama, podijelili fotografije Milanovićevog obraćanja. Pred članovima Glavnog odbora citirao je i Pabla Nerudu - 'Možete posjeći sve cvjetove, ali ne možete spriječiti dolazak proljeća'.

Naime, prema zakonu, predsjednik države ne smije biti član nijedne stranke, te stoga Milanović mora napustiti SDP prije inauguracije.

Ona će se pak održati 18. veljače u podne u Uredu predsjednice, odnosno predsjednika, na Pantovčaku. Na inauguraciju Zorana Milanovića, doznaje se u Uredu izabranog predsjednika, pozvano je 39 uzvanika. Među njima su aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i 5 potpredsjednika Sabora - HDZ-ovi Željko Reiner i Milijan Brkić, manjinac Furio Radin, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i Mostov Božo Petrov.

Među uzvanicima su i premijer Andrej Plenković i četiri potpredsjednika Vlade - Davor Božinović, Damir Krstičević, Zdravko Marić i Predrag Štromar. Kao uzvanici pozvani su i bivši predsjednici - Ivo Josipović i Stipe Mesić, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, članovi Milanovićeve obitelji (majka, supruga Sanja Musić Milanović te sinovi), te još 19 članova Milanovićevog izbornog stožera.

Nakon same inauguracije predviđen je i kratki koktel, a odmah nakon njega obavit će se i primopredaja dužnosti s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

  • +18
Sjednica Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL