PREDSJEDNIK S VOJNICIMA

Milanović: HNB uživa reputaciju, ne i ljubav. Hrvatsku vojsku građani vole

20.12.2021 u 15:56

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" nastalo u vrtlogu rata i stvaranja države poručivši kako Hrvatska vojska služi za obranu zemlje i nju građani i narod uvažavaju i vole

„Došao sam iz institucije koja je jutros obilježavala svoju 30. godišnjicu - to je Hrvatska narodna banka. Ta trideseta godišnjica baš i nije prava, jer ta je institucija postojala i ranije. Ova vaša i naša nije postojala, ona je nastala u vrtlogu rata i stvaranja države. I ona je potpuno nova i u tom smislu potpuno naša“, rekao je Milanović na svečanom obilježavanju 30. obljetnice HVU-a "Dr. Franjo Tuđman“ i promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Dodao je i kako su HVU-a "Dr. Franjo Tuđman“ i HNB nakon 30 godina hrvatske države jedine dvije institucije koje su svoj posao radile dobro, časno i kvalitetno te se nisu nikada osramotile.

"Od te dvije institucije jedna je novčarska i uživa reputaciju, ali ne i ljubav. Ova druga, vaša i naša Hrvatska vojska je posebna, ona je samo naša, služi za obranu naše zemlje i služila je kada je bilo najteže i nju građani i narod uvažavaju i vole. Te dvije institucije, ta dva stupa, čine ono dobro i kvalitetno u hrvatskoj državi“, poručio je.

Najavio je i da za dva dana ide u državni posjet Republici Kosovo gdje će posjetiti i hrvatske vojnike koji se tamo nalaze kao dio misije KFOR-a u sastavu snaga NATO-a. Naglasio je i da su oni tamo "zato što je to naša odluka".

"Nikakva solidarnost, nikakva sila nas tamo nije natjerala, to je naša odluka i naša procjena da je to za nas dobro, da je dobro za regiju. Sve više ćemo se morati rukovoditi prije svega svojim interesima, a onda solidarnošću“, naglasio je Milanović.

Imate na što biti ponosni, odabrali ste težak posao

Promoviranim polaznicama i polaznicima poručio je da imaju na što biti ponosni te da su odabrali težak posao hrvatskih vojnika u državi koja je članica NATO-a i EU.

  • +19
Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

„Želim vam mirne i dinamične godine. Uzbudljive, u kojima ćete raditi na sebi, graditi se. Borimo se za europske vrijednosti, ali prije svega prepoznajmo što su to naše, opće ljudske vrijednosti i hrvatski interesi. To je okvir u kojem želim da živimo, radimo i djelujemo. Ovo je časna ustanova i vrhunska institucija hrvatske države, koja je nastala u nemogućim uvjetima i koju je stvaralo malo dobrih ljudi“, poručioe j Milanović.

Na svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras uručio je Rektorovu nagradu za individualni, znanstveni i umjetnički rad najboljoj studentici Anđeli Matković, a zapovjednik Kadetske bojne Dinko Frajzman uručio je prijelaznu Kadetsku sablju najboljem polazniku 15. naraštaja kadeta Josipu Lukincu.

Uz predsjednika Milanovića svečanom obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman“ i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje nazočili su uz ostale i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zapovjednik HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" general pukovnik Mate Pađen te zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Siniša Jurković.