sat vremena pred kamerama

[VIDEO/FOTO] Milanović kaže da će Mostov referendum biti pokraden, a u BiH nije išao jer bi sigurnosne mjere 'ogadile taj događaj lokalnim Hrvatima'

20.12.2021 u 13:10

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u izjavi za novinare nakon sudjelovanja na obilježavanju 30. godišnjice Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' govorio je o nerealiziranom posjetu Bosni i Hercegovini, rekavši da ne može razdragano šetati po Baščaršiji, ali će to 'preživjeti'. Smatra da premijer Andrej Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo, ali jest pogriješio jer 'svjesno i namjerno' nije iskoristio instrument koji RH ima na raspolaganju u Bruxellesu - blokada zaključaka Vijeća EU koji se odnose na BiH, a protivni su hrvatskim početnim pozicijama

Hrvatski premijer bio je u posjetu BiH prošli ponedjeljak. Nekoliko dana poslije Milanović je kritzirao podršku vlade Zaključku Vijeća EU-a o proširenju jer se u tom završnom dokumentu ne spominju konstitutivnost i legitimno političko predstavljanje Hrvata u BiH. Danas je dodao i da je došlo vrijeme da se promijeni hrvatska veleposlanica u Bruxellesu Irena Andrassy.

Dan nakon što je zbog sigurnosnih prijetnji otkazao posjet toj zemlji, Milanović je kazao i da će ponovo doći u BiH. Na pitanje novinara je li ministarstvo unutarnjih poslova donijelo odluku o otkazivanju posjeta BiH iz sigurnosnih razloga, Milanović je odgovorio da odluku uvijek donosi on. Rekao je, međutim, da će ponovo u BiH i da ga u tome 'nikakvi moralni bukači neće spriječiti'.

'Neka se nose', poručio je.

'Ja ne mogu biti prijatelj sa svakim, ako s nekim, a to je unitaristička klika iz Sarajeva, koji se predstavljaju za domoljube, treba biti u sukobu, ja ću s njima biti u sukobu', rekao je Milanović.

Također je izjavio da ih član Predsjedništva BiH Milorad Dodik provocira te da može razumjeti to ponašanje.

'Razumijem to ponašanje, ali ga ne potičem. Realno, Dodik im ne može ništa, nema dvije duge cijevi, to je dobro u ovoj situaciji.'

'Dakle on ih provocira, ali ima posla s ljudima koji su profesionalni lažovi i pokrali bi cijelu jednu zajednicu, bosanskohercegovačke Hrvate. To tako neće ići', rekao je Milanović.

Smatra i da hrvatskom narodu u BiH pomažu njegove izjave jer bi inače bili izloženi stihiji. Pritom i zamjera hrvatskoj vladi što na njihovoj zaštiti ne čini dovoljno.

  • +19
Milanović na Hrvatskom vojnom učilištu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

'Vlada ignorira svoj posao i ono što im je na raspolaganju, a to su sve diplomatske mjere za zaštitu državnih interesa, a to je hrvatski narod u BiH', rekao je Milanović.

'Bosna i Hercegovina bez Hrvata ne postoji. Najmanji su, ali oni su jezičac na vagi za opstanak države. Ako me nakon svega toga šačica unitarističkih bukača, moralnih kamatara ne voli, onda super', rekao je Milanović.

Kazao je i da je dobro što je treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio Ahmiće gdje su Hrvati počinili strašan zločin.

'U Ahmićima je bio treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović i to je dovoljno s hrvatske strane. Bio sam u Vitezu gdje su ubijana djeca hrvatske nacionalnosti, tamo nisam vidio drugu stranu', rekao je Milanović dodavši da su Hrvati u Lašvanskoj dolini bili izloženi užasnoj situaciji, nakon čega je nastao zločin u Ahmićima, za koji je rekao da je 'moralni užas'.

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Tamo je ostalo skoro 200.000 Hrvata i ostat će i kada razgovarate s njima oni su i više za za BiH nego što su Hrvati Hercegovine - prirodno. O tom političkom narodu mi govorimo, oni su lojalni Bosni i Hercegovini', rekao je Milanović.

Kritizirao je i televiziju Al Jazeeru za neprofesionalno i pristrano izvještavanje o BiH.

Misli li da svojim izjavama pomaže Draganu Čoviću, pitao ga je novinar Al Jazeere, na što mu je Milanović odgovorio da taj medij ne izvještava objektivno niti u hrvatskom interesu. 'Dobar je kanal, posebno s obzirom odakle dolazi, ali o BiH izvještavate pristrano', rekao je Milanović.

Novinari su nastavili inzistirati je li pogriješio sa svojim izjavama, no Milanović nije odgovorio. Na pitanje o tome tko je odlučio da ne ide u BiH također isprva nije želio odgovoriti, no onda je ipak potvrdio da je to bila njegova odluka.

Rekao je da je za njegovo osiguranje izvan Ureda predsjednika zaduženo Ministarstvo unutarnjih poslova, no odluka je na kraju uvijek njegova. 'Ja sam odgovoran. Na temelju svega što sam vidio i zaključio, donijeli smo takvu odluku. Odluka je moja', rekao je Milanović.

  • +6
Andrej Plenković, Dragan Čović Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Plenković nije pogriješio što je otišao u Sarajevo, ali je pogriješio što nije iskoristio instrument koji RH ima iz Bruxellesa, a to je blokada, rekao je Milanović. Komentirao je mišljenje VIjeća ministara o BiH i stavu Hrvatske.

'Pokoriš se mišljenju jedne Nizozemske? Oni su zadnji koji bi se trebali miješati u poslove i u BiH', rekao je, dodajući da je očito kako se ovdje radi o nekim kalkulacijama. Uvjeren je da je to napravio osobno Plenković, a smatra i da je vrijeme da se promijeni veleposlanik u Bruxellesu.

'To je vrlo iskusna bivša hrvatska diplomatkinja, koja ima poziciju u EK i mora se mlatiti za hrvatske interese, a drugim okom imati na umu poziciju u Bruxellesu. Na pozicijama moraju biti ljudi koji su lancem vezani za poziciju Republike Hrvatske', rekao je Milanović.

Opet su ga pitali za neodlazak u BiH.

'Mogao sam ja doći, ali to bi uključivalo nevjerojatne sigurnosne mjere koje bi taj događaj ogadile i lokalnih Hrvatima', rekao je. Ponovno se osvrnuo i na slučaj genocida u BiH i ubojstvo Aleksandre Zec. 'Ne licitirat s tim stvarima, to je zločesto i podmuklo', rekao je, dodajući da je puno djece poginulo u Dubrovniku, a po njima se 'ništa ne zove'.

Potom se okomio i na predsjednicu Europske komisije Ursulu van der Leyen, koja je spomenula mogućnost obaveznog cijepljenja protiv Covida.

'Šta je to? Odakle pravo za takve stvari? To ljudima ogađuje Europsku uniju. Ovo je lančana reakcija, gdje kukavice gledaju što je napravio onaj drugi, pa onda lezi, hapsi', rekao je.

O referendumu: Imaju posla s lopovima, halo

'Most je očito uspio skupiti potpise, vjerojatno će ih probati pokrasti', rekao je Milanović novinarima komentirajući tvrdnju Mostovaca da su prikupili dovoljno potpisa za održavanje referenduma o ukidanju covid potvrda. Upitan tko bi mogao pokrasti Most, Milanović je odgovorio da je to vlast, odnosno HDZ.

'Vlast, tko drugi. Sumnjam na HDZ, oni su skloni takvim stvarima', rekao je dodavši da bi potpisi mogli biti proglašeni nevažećima. Na pitanje kako će ih pokrasti odgovorio je: 'Dok ih nitko ne gleda. Pa imaju posla s lopovima, halo'.

Komentirajući referendumsku inicijativu, rekao je kako apsolutno podržava prvo referendumsko pitanje o izmjeni Ustava tako da se u njemu izrijekom navede kako u pandemiji Sabor dvotrećinskom većinom odlučuje o ograničavanju prava i sloboda.

'Ustavna definicija pandemije apsolutno, jer se Ustav bezobrazno krši, mjere se donose cinički', rekao je i dodao da to pitanje, ako bi ga narod podržao na referendumu, ne bi mogao srušiti niti Ustavni sud jer 'nema provjere ustavnosti referenduma o izmjeni ustava'.

  • +2
Zurovec podržao Mostovu referendumsku inicijativu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je kako bi Most trebao pozvati ljude da se cijepe ali 'tu ne rade dobro', te i da ima stvari koje su predložili, a s kojima se ne slaže. Dodao je kako se čudi da su skupili dovoljno potpisa jer su 'svi protiv njih', čak i Crkva.

Komentirajući najavu Ustavnog suda da će u utorak odlučivati o ustavnosti uvođenja covid potvrda, Milanović je ocijenio kako je taj sud 'pravni kombinat HDZ-a.'

Također se osvrnuo se na jučerašnju izjavu ministra obrane Marija Banožića da je Božić vrijeme opraštanja, pa mu zbog stabilnosti države 'oprašta sve što je javno izrekao'.

'Ma daj, neka ide rokat' tamo s karabinom po divljim svinjama. Nema s njim dijaloga, postoji Plenković, on to treba riješit od prvog dana', poručio je Milanović.

Načelnik Glavnog stožera nije ađutant ministra obrane

Istaknuo je i da načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj nije bio u delegaciji s Banožićem na Kosovu jer je na godišnjem odmoru, ali i da Hranj nije ađutant ministra obrane.

'Hranj je otišao na godišnji, drugo, bio je sa mnom, treće, pitajte Kotromanovića koliko je puta načelnik glavnog stožera išao s njim na put. Pomoći ću vam, nula. Načelnik glavnog stožera nije ministrov ađutant, a ako ide na put, ide u pravilu s predsjednikom Republike', kaže Milanović.

Dodao je kako sada dolaze prijedlozi za produljenja mandata nekima od zapovjednika kojima ističu dužnosti, pa 'jedva čeka' da mu ti 'besramni tipovi', koji su brigadira Burčula poslali u mirovinu, na stol stave odluku koju treba potpisati.

O DORH-u

Rekao je da Hrvatska nema tužiteljstvo, DORH, jer ga vodi duboko kompromitirana osoba. 'Dovode se podobne osobe pod fintom javnog poziva, osoba koja nikad nije radila kazneno pravo pred penziju postaje glavna državna odvjetnica. Genijalno', rekao je Milanović.

'Imate notornu Gabiku koja je krala, a oni odbiju istragu protiv nje', rekao je Milanović, dodajući da je nekim ljudima izvađen mozak; 'Banetu na primjer'.

Predsjednik Milanović sudjeluje na svečanom obilježavanju 30. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' i svečanoj promociji polaznika preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Ranije u ponedjeljak, predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu 30 godina Hrvatske narodne banke (HNB), zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom, guverner HNB-a Borisom Vujčićem i bivšim guvernerom Markom Škrebom.