nacionalna manjina

Milaković pozvao premijera i Ministarstvo uprave da omoguće prava srpske zajednice u Vukovaru

18.12.2017 u 15:21

Bionic
Reading

Vukovarski zamjenik gradonačelnika iz srpske nacionalne manjine Srđan Milaković pozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića i Ministarstvo uprave da pokažu dosljednost u poštovanju pravne države i omoguće poštovanje prava pripadnika srpske zajednice u skladu s hrvatskim zakonodavstvom i službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru

'Pozivam premijera da pokaže dosljednost i, u smislu njegova istupanja u javnosti kao poštovatelja pravne države, europejca i čovjeka pravne struke, omogući korištenje prava pripadnika srpske zajednice u skladu s pozitivnim zakonodavstvom RH',  istaknuo je Milaković na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Podsjetio je da se navršila peta godišnjica objave popisa stanovništva u Hrvatskoj  (17. prosinca 2012.) na temelju kojega srpska zajednica (trećina stanovništva u Vukovaru) ima pravo na službenu uporabu srpskoga jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Kako je rekao, 2. rujna 2013., 'nakon na nespretan način postavljenih nekoliko dvojezičnih ploča' počeo je 'zakon ulice' i nasilno skidanja ploča, a zatim je 4. studenoga te godine grad Vukovar 'promijenio Statut i svojim aktom nižega pravnog ranga suspendirao odluke Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u pogledu uporabe srpskog jezika i pisma'.  

Vijeće srpske nacionalne manjine, dodao je, zatim je pokrenulo ocjenu ustavnosti i zakonitosti gradskog Statuta, a 14. kolovoza 2014. Ustavni sud ukinuo je Statut i naložio vukovarskome Gradskom vijeću da ga u roku od godinu dana uskladi s valjanim propisima. I Hrvatski sabor ima obvezu izmijeniti Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, što do danas nije učinjeno.

Nove dvojezične ploče u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Odlukom većine u Gradskom vijeću Vukovara donesen je Statut i statutarna odluka o uporabi srpskoga jezika i ćiriličnog pisma koja je i danas na snazi, a koja 'nije u skladu s propisanim pravima srpska nacionalne manjine kako ih vidi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina', rekao je Milaković i dodao kako je Statut i dalje na snazi iako je još 14. travnja 2016. Odbor za ljudska prava Hrvatskoga sabora pokrenuo postupak ocjene ustavnosti statutarnih odredaba koje tretiraju uporabu srpskog jezika, što još nije riješeno.

Politički kontekst u Hrvatskoj je prepreka provođenju odredaba Zakona o pravima nacionalnih manjina, ocijenio je Milaković i dodao da su prava srpske zajednica narušena i kad je riječ o zapošljavanju, konvalidaciji staža u vrijeme rata i mirovina, nereguliranom statusu Zajedničkog vijeća općina, nefinanciranju srpskih udruga i dr.

Milaković  je ocijenio i da je razlog što se pripadnici srpske nacionalne manjine ne koriste nekim pravima, poput onoga na dvojezičnu osobnu iskaznicu, 'strah od neugodnosti' koje s takvom iskaznicom mogu imati pokazujući je službenicima u mnogim ustanovama, policiji itd.