18. dan štrajka

Završio drugi krug pregovora: Nazire se kraj štrajku u školama?

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, izjavio je u utorak predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec, dodavši da se štrajk u srednjim i osnovnim školama nastavlja prema planu - u srijedu štrajkaju sve škole u Hrvatskoj i održat će se prosvjed na Trgu sv. Marka

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u utorak poslijepodne su nastavljeni razgovori predstavnika školskih sindikata, Branimira Mihalineca iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske ( NSZSSH) i Sanje Šprem iz Sindikata hrvatskih učetelja s predstavnicima Vlade, ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Predsjednik NSZSSH Mihalinec nakon sastanka izjavio je kako su obje strane su pokazale vrlo veliki interes za rješavanje problema.

"I Vlada i školski sindikati žele riješiti ovaj problem, na zadovoljstvo svih. Ne odustajemo od zahtjeva, ali dopustite da u razgovorima i pregovorima dođemo do konačnog rješenja", rekao je novinarima Mihalinec.

Nije želio govoriti o sadržaju Vladine ponude, no izrazio je nadu da će Vlada svoju konačnu ponudu sindikatima predstaviti idući u ponedjeljak.

Potvrdio je da se štrajk nastavlja kako je i najavljen te je kazao kako će sutrašnjim prosvjedom u Zagrebu "6.11. za 6,11 posto" biti potvrda Vladi i hrvatskoj javnosti da svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja stoje iza zahtjeva sindikata za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

"Pronalazimo temelj da dođemo do rješenja, međutim kako bismo bili sigurni da je to nešto što će biti prihvatljivo ili barem imati šanse biti prihvatljivo i sindikatima i Vladi, zaključili smo da nam još ovaj tjedan treba za usuglašavanje nečega što bismo u ponedjeljak mogli predstaviti", kazala je Divjak.

19. dan

U srijedu prosvjed i štrajk škola i fakulteta

Na devetnaesti dan štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, štrajkat će se u cijeloj Hrvatskoj, a učitelji i nastavnici održat će i prosvjed "6.11. za 6,11 posto" na zagrebačkom Markovu trgu. Štrajku i prosvjedu priključuje se i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, što znači da u srijedu na fakultetina neće raditi referade i stručne službe.

Mihalinec je najavio kako će sindikati pisanu ponudu Vlade, nakon što je dobiju, poslati na referendum svojim članovima koji će se tako očitovati prihvaćaju li je ili ne.

Divjak je najavila kako će osnovnim i srednjim školama ministarstvo sutra poslati naputak o nadoknadi nastavnih dana provedenih u štrajku.

  • +3

Sindikati nastavljaju pregovore s Vladom oko povećanja koeficijenta

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić kazao je kako očekuje da ovaj posao neće biti uzaludan, no da za dogovor trebaju dvije strane.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka ponovio je kako su zahtjevi njegovog sindikata, za povećanjem plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja, u skladu za zahtjevima školskih sindikata.

"Mi smo otvoreni za dijalog, nama konflikt nije cilj nego sredstvo. Ukoliko se ide prema rješenju koje će zadovoljiti učitelje, nastavnike, i zaposlene u sustavu visokog obrazovanja, mi ćemo svakako ići prema tom rješenju", kazao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!