MILANOVIĆ BOCNUO BANDIĆA

'Mi ne gradimo fontane usred varoši nego povijesne projekte'

27.03.2014 u 16:09

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici dala suglasnost Hrvatskim vodama za sufinanciranje vodovodne infrastrukture u Osijeku i Poreču iz sredstava Europske unije. Premijer Zoran Milanović iskoristio je priliku indirektno kritizirati zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića poručivši da su ovo povijesne investicije, a ne gradnje fontana usred varoši

Premijer Zoran Milanović iskoristio je priliku da na sjednici Vlade, u povodu davanja suglasnosti Hrvatskim vodama za financiranje vodovoda u Osijeku i Poreču, prikaže gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću koja je razlika između povijesnih projekata i skupih fontana u centru grada.

'Ova Vlada ne gradi simpatične fontane usred varoši nego provodi projekte od povijesne važnosti za kvalitetu života stanovništva. To su projekti koje vodi ova Vlada i čiji rezultati postaju vidljivi', rekao je Milanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić objasnio je da će Hrvatske vode raditi na projektima koji inače nisu osobito vidljivi, ali su - smatra - impozantni. Kao primjer je naveo vodovodni i sustav za pročišćavanje u Slavonskom Brodu u vrijednosti od 30 milijuna eura, sufinanciran iz predpristupnog programa IPA.

Grčić ističe da je nedavno povećanje vodne naknade mali doprinos građana u odnosu na koristi koje će iz toga proizići. Složio se i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji vodnu naknadu smatra razvojnom.

Jakovina kaže da je Europska unija za projekt poboljšanja vodne infrastrukture u Osijeku odobrila sufinanciranje u najvećem iznosu od 52,9 milijuna eura. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi do 540,9 milijuna kuna bez PDV-a, od čega EU dio iznosi 395,3 milijuna kuna, a nacionalni do 145,5 milijuna kuna.

Za sustav odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda grada Poreča, odobreno je sufinanciranje iz Europske unije u najvećem iznosu od 49,7 milijuna eura. Ukupna procijenjena vrijednost tog projekta iznosi do 501,2 milijuna eura bez PDV-a od čega EU-ov dio iznosi 370,9 milijuna kuna, a nacionalni dio do 130,2 milijuna kuna.

323806, 323783, 323757, 323590