OMBLA TEKLA UZVODNO

Meteorološki tsunami pogodio Vela Luku!

25.06.2014 u 14:56

Bionic
Reading

Meteorološki tsunami (šćiga, seš) pogodio je Vela Luku na Korčuli u srijedu ujutro! Ova relativno rijetka meteorološka pojava naglo je počela oko 8,30, a trajala je s manjim ili većim intenzitetom gotovo do 11 sati. Prvi nalet mora iza 8 sati bio je najsilovitiji, javlja Crometeo.hr

Sve je počelo oko 8,30. Prvo dizanje mora bilo je naglo, a more se diglo oko metar i pol iznad uobičajene razine. Iako more nije prodrlo u kuće, stiglo do mnogim objektima do samih vrata. Stradalo je nekoliko brodica, no šteta bi bila znatno veća da se ovo događalo tijekom noći. Ovako su ljudi mogli vidjeti i prepoznati što se događa, pa su brzo reagirali.

Oscilacije plima i oseka bile su većeg i manjeg intenziteta i trajale su gotovo do 11 sati, javlja Crometeo.hr

Kod meteoroloških tsunamija u atmosferi postoje brze promjene u tlaku zraka na relativno malom podruju. Te su pojave najčešće za vrijeme prolaska fronte ili na rubu olujnih kumulonimbusa gdje je zrak toliko nestabilan da se izrazito mijenjaju polja tlaka zraka i vjetra. To dokazuju podaci s automatskih meteoroloških postaja u Veloj Luci, gdje se u Crometeo mreži nalaze čak tri.

Na sve tri mjerne postaje vidljive su velike oscilacije u tlaku zraka. Primjerice, u samo 20 minuta došlo je do promjene tlaka zraka od ekstremnih 4 hektopaskala! U 8 sati i 22 minute tlak zraka iznosio je 1007,8 hPa, a 20 minuta kasnije 1011,2 hpa. Ovako jake oscilacije bile su uvjetovane prolaskom jakog kumulonimbusa južnije od Korčule.

Oscilacicije u razini mora zabilježene su i u brojnim drugim mjestima u Dalmaciji. Primjerice, plima je zabilježena u Starom Gradu na otoku Hvaru, te u Rijeci Dubrovačkoj, gdje se more diglo čak 2 metra!

Ombla tekla uzvodno!

Kako javlja HRT, zbog podizanje razine mora rijeka Ombla počela je teći uzvodno. I to brzinom od desetak milja na sat. Marina u Komolcu poplavljena je, kao i neke kuće uz samu Omblu. Međutim, samo nekoliko minuta kasnije, Ombla opet teče nizvodno i voda se povlači. I tako nekoliko puta. Ne povlači se normalno, nego ispod uobičajene razine. Neka plovila ostaju gotovo na suhome. Riječ je o rijetkoj pojavi, takozvanom meteotsunamiju - plimnom valu uvjetovanom meteorološkim prilikama.

Prema dosadašnjim informacijama, nema veće štete. Ovakva pojava češća je u zimskim mjesecima, a u ovakvim razmjerima, sjećaju se mještani, dogodila se 1978.

Članak u cijelosti možete pročitati OVDJE

Ciklona Gracija: Moguća pojava tornada!

Stabilan početak tjedna prekinut je dolaskom frontalnog sustava sa sjeverozapada, dok će se plitka ciklona sa sjeverne Italije i Jadrana brzo premjestiti nad istok Balkanskog poluotoka. Promjena vremena neće dugo potrajati i vrijeme će se od četvrtka postupno stabilizirati, no ponegdje je danas moguće izraženo nevrijeme! Ciklona je to koju je Crometeo tim nazvao Gracija. Estofex je za zemlje Balkana za srijedu izdao najveći, treći stupanj upozorenja na nevrijeme koje se odnosi na veliku mogućnost pojavu značajne tuče, obilnih oborina, pa čak i pojavu tornada. Za područje Hrvatske Estofex je izdao nešto niži, drugi stupanj upozorenja, ali koji i dalje znači veliku vjerojatnost nevremena lokalnog karaktera.