dugoročna prognoza

Meteorologinja otkrila hoće li proljeće i ljeto biti topliji od prosjeka

08.03.2019 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon gotovo ljetnih temperatura u zimi - kakvo nas vrijeme čeka ovog proljeća i ljeta? O dugoročnoj prognozi za HRT govorila je meteorologinja Dunja Plačko Vršnak iz Službe za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ)

'Proljeće će prema prognostičkom materijalu izgleda biti toplije od uobičajenog, a što se tiče oborina, tu su negdje oko prosjeka', otkrila je za HRT meteorologinja Dunja Plačko Vršnak iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a kakvo će biti proljeće, ali i što nas čeka ovo ljeto.

Napomenula je da kada se rade prognoze po sezoni, svakako treba imati na umu da ako bude toplije od prosjeka, to ne znači da neće biti i kraćih hladnijih razdoblja ili s ekstremnije izraženim oborinama.

'No u sezonskoj prognozi ne možemo točno reći kada će se to dogoditi', objasnila je.

A kakvo je ljeto pred nama, pitali su ju.

'Kao i sva dosadašnja, unazad desetak godina, i ovo bi trebalo biti toplije od prosjeka za sezonu', kratko je odgovorila, dodajući kako su ljeti česte grmljavinske oborine, pljuskovi se također ne mogu isključiti, kao i hladnija razdoblja za vrijeme takvih nestabilnosti.

  • +42
Ilustrativna galerija / Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL