SDP VJERUJE U STIPU

Mesić se koleba između Josipovića i Vidoševića?

montaža Vidošević Josipović

montaža Vidošević Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Predsjednik Republike Stjepan Mesić ipak će podržati predsjedničkog kandidata SDP-a Ivu Josipovića za svog nasljednika. Iako se Mesić o tome neće izjasniti sve do finiša predsjedničke utrke, dvojica Mesićevih bliskih suradnika potvrdila su Jutarnjem listu takvu informaciju, uz napomenu da će Mesić dva puta razmisliti ako u drugi krug uđu Josipović i Vidošević

I u vrhu SDP-a sve su više uvjereni da je predsjednik Stipe Mesić spreman podržiti njihova kandidata Ivu Josipovića i SDP već računa s njegovom potporom.

-Predsjedniku je važno da njegov nasljednik zastupa tri ključna načela kojima se i sam vodio, a to je dosljedno promoviranje antifašističkih vrijednosti, beskompromisna borba protiv korupcije, te zalaganje za suživot i razvoj dobrosusjedskih odnosa u regiji. Takvim vrijednostima najbliži je SDP-ov kandidat Josipović - rekao je sugovornik s Pantovčaka novinarima Jutarnjeg.

Vraćanje duga

Drugi Mesićev suradnik s kojim smo razgovarali dodaje kako Mesić nije zaboravio ni činjenicu da je SDP njega bezrezervno podržao na prethodnim predsjedničkim izborima. - To je dodatni razlog zbog kojega je predsjednik najbliže odluci da podrži Josipovića - kaže isti sugovornik.

Sve donedavno se nagađalo da će Mesić podržati Nadana Vidoševića koji ide kao nezavisni kandidat. Naši sugovornici s Pantovčaka potvrđuju da šef države i dalje ima određene simpatije prema Vidoševiću, ali da njemu u predsjedničkoj kampanji problem može predstavljati osobno bogatstvo. Predsjedniku se sviđaju Vidoševićeve komunikacijske sposobnosti, kao i to što poznaje ekonomiju i razumije procese i događanja u regiji. Ali predsjednik mora biti prije svega racionalan i podržati onog kandidata koji će najuvjerljivije nastaviti njegovo političko nasljeđe - objašnjava Mesićev suradnik s kojim su razgovarali novinari.

Podrška u drugom krugu

Vidošević je u razgovoru za naš list prije dva dana priznao kako bi mu Mesićeva podrška značila, ali je jednako tako rekao kako bi bilo najbolje da Mesić do kraja ostane neutralan. 'Ali čak i ako predsjednik odluči podržati drugog kandidata', rekao je Vidošević, 'poštovat ću njegovu odluku'.

Izvori Jutarnjeg s Pantovčaka uvjeravaju nas da će Mesić uoči prvog kruga sigurno ostati neutralan, odnosno da neće podržati niti jednog predsjedničkog kandidata. - U to budite sigurni, predsjednik će se očitovati tek uoči drugog kruga - ponovio je sugovornik.

Dvostruka igra

Sudeći po dosadašnjim istraživanjima popularnosti, Josipović bi sigurno trebao proći u drugi krug, dok bi se za drugo mjesto mogli boriti Andrija Hebrang, Nadan Vidošević i Milan Bandić. Na Pantovčaku ne isključuju mogućnost da Hebrang prođe u drugi krug. On ima potencijala za to, kažu Mesićevi suradnici.

U tom slučaju jasno je da će Josipović imati otvorenu Mesićevu potporu, pogotovo s obzirom na to da je šef države već više puta i javno rekao da Hebranga nikako ne bi želio vidjeti na Pantovčaku. Bandić više ne može računati na Mesićevu podršku. Iako se govorilo i o toj mogućnosti, upućeni tvrde da Bandić nije uspio pridobiti šefa države na svoju stranu, pogotovo nakon što se pročulo da iza njegove kandidature stoje utjecajni građevinski lobiji, uključujući i Juru Radića.

Najzanimljivije će, dakle, biti ako u drugi krug uđu Josipović i Vidošević.

- U tom će slučaju predsjednik vjerojatno još jednom razmisliti koga podržati - zaključuje naš sugovornik blizak šefu države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi