'VEZE S ALBANSKOM MAFIJOM'

Mesić privatno tuži Petričića

Mesić Petričić

Mesić Petričić

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Mihaela Maras

Zbog tvrdnji politologa Darka Petričića da predsjednika Stjepana Mesića financiraju islamski teroristi i albanska mafija, predsjednik Mesić odlučio je podići privatnu tužbu protiv Petričića, potvrdila je za tportal Danja Šilović Karić, pročelnica Ureda predsjednika za informiranje

Gostujući u emisiji HTV-a 'Dossier.hr' urednice Ane Jelinić, koja je nakon toga smijenjena odlukom glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak Srzić, Petričić je iznio niz optužbi za korupciju i gospodarski kriminal na račun bivših i sadašnjih državnih dužnosnika. Petričić je naknadno ustvrdio da se Ana Jelinić za pripremu ove emisije koristila dijelovima njegove buduće knjige 'Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije'.

Uz Ivu Sanadera, Juru Radića, Radimira Čačića, Nikicu Valentića, Hrvoja Šarinića, Zlatka Matešu, Franju Lukovića, Luku Bebića, Vladimira Šeksa, Ivića Pašalića, Stipu Gabrića Jamba i dr, među spomenutima se tako našao i aktualni predsjednik Stjepan Mesić, kojega Petričić optužuje zbog navodnih financijskih veza s islamskim teroristima i albanskom mafijom.

Petričić tijekom emisije nije jasno odgovorio na pitanje ima li dokaze za svoje tvrdnje i kako će se boriti protiv potencijalnih tužbi, rekavši tek da je pišući knjigu, što je 'išao dalje i dublje kopao, nailazio na sve teže i teže veze između političke strukture i mafijaške organizacije'.

'Nažalost, moram konstatirati što se tiče njegove (Mesićeve, op. a) prve predsjedničke kampanje da je on bio dosta duboko povezan s albanskim lobijem u Hrvatskoj, a kasnije mnogim ljudima je bilo nejasno zbog čega on toliko drži tu neku muslimansku struju i muslimanski lobi', nadovezao se Petričić.

Voditeljica Ana Jelinić potom je rekla da na popisu financijera Mesićeve kampanje 'danas znakovitije zvuči 70.000 kuna bivšeg predsjednika Uprave Podravke Darka Marinca', s čim se Petričić složio, dodajući da će Mesića, bez obzira na njegovu predsjedničku aktivnost, s predsjedničke funkcije ispratiti pridjev 'kontroverzan'. 

'U jednom trenutku govorio je protiv tajkuna koji su se obogatili preko noći, a s druge strane je uzimao od tih tajkuna donacije za svoju predsjedničku kampanju.'

Predsjednik Mesić potražit će pravnu zadovoljštinu na sudu, gdje će dokazati neistinitost Petričićevih tvrdnji da ga financiraju navedene skupine.

Podsjetimo, nakon suspenzije Ane Jelinić, Petričić je u otvorenom pismu ustvrdio da s punom odgovornošću stoji iza svega što je iznio u emisiji. Štoviše, istaknuo je i da nije prezentirana nijedna neistina kroz priloge u kojima su emitirane izjave 'kolega koji prate mafijašku, kriminalnu i korupcijsku scenu u Hrvatskoj': Berislava Jelinića, Dušana Miljuša, Hrvoje Appelta, Godrana Malića i Munira Podumljaka. 'Svi mi koji smo se pojavili u ovoj spornoj emisiji odgovorne smo osobe i svjesni smo rizika javnog nastupa, bilo da se radi o prijetnjama od strane prozvanog hrvatskog podzemlja, bilo da se radi prijetnjama sudskim tužbama prozvanih hrvatskih 'uglednika'', poručio je Petričić.

Petričić je potom objavio i otvoreno pismo o Draženu Majiću, pomoćniku glavne urednice Informativnog programa HTV-a. S obzirom na navode koje je u tom kontekstu iznio o odvjetniku Goranu Veljoviću, odvjetnik je također najavio da će Petričić svoje tvrdnje imati priliku dokazivati na sudu.

Na Petričićeve tvrdnje reagirala je i novinarka Diana Rexhepi, koja je u otvorenom pismu poručila da je sporni autor 'diskriminatorskim i diskvalifikacijskim izrazima označio Albance u Hrvatskoj, implicirajući postojanje, kako je rekao 'albanskog lobija', u službi korupcije i kriminala, i na usluzi sadašnjem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću'. Teškim objedama Petričić je dao nacionalni ili etnički predznak kriminalu i korupciji, zaključila je Rexhepi, prozivajući i Hrvatsko novinarsko društvo koje nije dovelo u pitanje Petričićev 'diskriminacijski rječnik'.

Petričićeve optužbe na račun najviših hrvatskih političara odjeknule su i izvan državnih granica. Upravo na navodne 'veze' albanske mafije i predsjednika Mesića pozvala se tako Županijska Organizacija Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative Zapadnohercegovačke županije, koja je uredniku emisije FTV-a '60 minuta' Bakiru Hadžiomeroviću uputila pismo povodom razgovora s Mesićem.

Te hrvatske političare u BiH zasmetala je, naime, konstatacija da je Mesić 'dokazani prijatelj BiH koji je voli, poštuje i za čiju se cjelovitost bori'. Hadžiomeroviću su poručili da je Mesić nanio nesagledivu štetu svim narodima u BiH, jer je 'svoje predsjedničke kampanje financirao novcem čiji trag vodi preko albanske mafije sve do centara islamskog terorizma na bliskom istoku, a što je bjelodano dokazao Darko Petričić, novinar i politolog u svojoj knjizi 'Organizirani kriminal i korupcija u Hrvatskoj', a zbog čega je Vaša kolegica, urednica emisije 'Dossier.hr', novinarka Ana Jelinić, maknuta s HRT-a jer se usudila to objaviti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi