VERBALNI DELIKT

Mesić napada Crkvu kao u vrijeme komunizma

17.09.2009 u 08:33

Bionic
Reading

Sukob Mesića i crkve ne jenjava. Mesić koristi gotovo svako javno istupanje kako bi zadao udarac svojem rivali – Kaptolu. Predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang kaže kako ga ovakvi Mesićevi istupi podsjećaju na komunistička vremena i komunističke progone Katoličke crkve u Hrvatskoj

Stjepan Mesić u svojim istupima često omalovažava, pa i vrijeđa Crkvu kao instituciju, a time i sve vjernike - rekao je Hebrang. Prema njegovom mišljenju, i ovaj je prijedlog tek 'dnevnopolitički motiviran'.

Sociolog religije don Ivan Grubišić ne vidi u tom prijedlogu zaoštravanje napetih odnosa na relaciji Mesić - Crkva, već želju da se svatko drži ustavnih načela. U Mesićevoj izjavi oko uvođenja crkvenog poreza don Ivan Grubišić ipak ne vidi ništa sporno i prijedlog je legitiman, iako treba vidjeti koliko je on provediv i na koji način.

'Nemam potrebu to uopće komentiratiš', rekao je za Jutarnji.hr Zvonimir Ancić, predsjednik Tiskovnog ureda HBK. Teolog Adalbert Rebić, pak, kaže kako on tumači predsjednikovu izjavu više kao reakciju na njegove 'trenutačne osobne sukobe s Glasom Koncila, nego što zaista tako misli'.

'Mesić zna što stoji u Ugovoru Hrvatske sa Svetom Stolicom te zato njegovo zalaganje za crkvenim porezom smatram prilično proizvoljnom idejom, a osim toga, poručio bih mu da katolici itekako plaćaju porez. Tko u ovoj zemlji plaća porez, ako ne katolici. I ja, kao i svi vjernici, želim da dio poreza koji plaćaju ide Crkvi, a prema ugovoru to je 0,5 posto iz proračuna', rekao je Rebić.

Predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj efendija Ševko Omerbašić kaže kako bi Stjepan Mesić trebao spustiti tenzije kada su odnosi s Crkvom u pitanju jer je on ipak 'predsjednik svih građana, bez obzira na pripadnost'.

'Porez plaćaju svi vjernici i dio tih sredstava ide vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, kako je regulirano zakonom', rekao je Omerbašić.

SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović kaže kako imamo ugovor sa Svetom Stolicom koji uređuje financiranje Crkve, a on se može mijenjati ili otkazivati samo suglasjem stranaka ili prema međunarodnom pravu.

'Zakon o vjerskim zajednicama za nas je mrtvo slovo na papiru', rekao je Dučić koji smatra da bi predsjednikovi istupi mogli barem svratiti pozornost na ostale obespravljene crkve u Hrvatskoj te otvoriti raspravu o tome.