VUK JEREMIĆ:

'Mesić je čovjek bez političke i moralne težine'

20.01.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić u srijedu je, reagirajući na izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi poslao vojsku u intervenciju ako bi se Republika Srpska odlučila na referendum o odcjepljenju od Bosne i Hercegovine, kazao kako je to još jedan očigledan pokušaj provokacije.

"Mislim da treba staviti točku na ovaj slučaj. To je još jedna očigledna provokacija, zapravo pokušaj provokacije Stipe Mesića", rekao je Jeremić novinarima nakon susreta sa svojim češkim kolegom Janom Kohoutom koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Srbiji. Jeremić je dodao kako je Mesić "čovjek bez ikakve političke i moralne težine".

Ljajić: Povlačenje tužbi nije ključno za normalizaciju odnosa

Predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić je ocijenio kako povlačenje uzajamnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) nije ključno pitanje za Beograd te da tužba za genocid nije glavna zapreka punoj normalizaciji odnosa jer Srbija ima mnogo drugih otvorenih pitanja u odnosu s Hrvatskom.

Ljajić je, u izjavi koju prenose beogradski mediji, naglasio kako je prostor za izvansudski dogovor postojao prije nego što je Hrvatska podnijela tužbu te da je sada, kada je tužba već podnesena, Hrvatska ta koja treba odlučiti hoće li je povući.

"Srbija nema interes previše inzistirati na temi povlačenja tužbi. Hrvatska je na potezu, mi nemamo razloga bježati od presude Međunarodnog suda pravde", rekao je Ljajić te izrazio uvjerenost da će, ako tužba ne bude povučena, taj sud donijeti pravednu odluku.

Po njegovim riječima, tužbu za genocid, ako Hrvatska tako odluči, treba rješavati ICJ, a Srbija treba otvoriti pitanja izbjeglica, neriješenih stanarskih prava, granice potpune disproporcije u ekonomskim odnosima odnosno činjenice da je samo četiri-pet srbijanskih tvrtki prisutno u Hrvatskoj što su, kako je istaknuo, pitanja koja se tiču sudbine tisuća ljudi.

Ocijenivši da su odnosi između dvije zemlje daleko od pune normalizacije, Ljajić je naglasio kako će za normalizaciju odnosa i stvaranje povjerenja biti potrebno puno konkretnih malih poteza, koji trebaju biti praćeni i gospodarskim rastom, uspješnim europskim integracijama i reformama.

Usvajanje Deklaracije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu, dodao je, svakako je jedan od tih koraka koji, po Ljajićevoj ocjeni, neće riješiti sve probleme u odnosima niti biti velika utjeha za žrtve, ali će pokazati jasan signal Srbije da je svjesna zločina počinjenih u Srebrenici i spremna odlučnije ući u proces suočavanja s prošlošću i proces pomirenja. Ljajić je dodao da Nacionalno vijeće za suradnju s Haagom nije uključeno u izradu teksta deklaracije, no da nju treba usvojiti u interesu Srbije i pomirenja u regiji. Po njegovoj ocjeni Srbija će usvajanjem deklaracije dobiti na moralnom i političkom međunarodnom kredibilitetu, kao i veći manevarski prostor da se inzistira na žrtvama srpskog naroda tijekom sukoba.