obljetnica streljanja partizana

Mesić i Lončar: U Hrvatsku se vraća ustašizacija, a da nije bilo partizana tko bi nas obranio? Oni iz Argentine?

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 25.08.2019 15:23
  • Objavljeno 25.08.2019 u 15:23
Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Polaganjem vijenaca na spomenik u sinjskom naselju Ruduša u nedjelju je obilježena 78. obljetnica strijeljanja 24 borca partizanskog odreda, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši diplomat Budimir Lončar ustvrdili su kako se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali na suprotstavljanje revizionizmu.

Borci Prvog splitskog i Prvog solinskog partizanskog odreda, njih 24-orica, strijeljani su odlukom prijekog suda Nezavisne Države Hrvatske 26. kolovoza 1941. godine u Ruduši.

"Nažalost pred našim očima odvija se nešto što neki neće priznati a to je jedan val fašizacije u Europi ali i fašizacije i ustašizacije u Hrvatskoj," istaknuo je tom prigodom Mesić. Ustvrdio je i kako se štampaju knjige koje su "čista laž", a koje "čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu educirani jer ih se već od polaska u školu krivo educira tako što se falsificira povijest". "Antifašizam nije ideologija nego je to civilizacijski doseg koje moramo poštivati," poručio je Mesić.

Naglasio je i kako je Narodnooslobodilačka  borba  (NOB) bila važna za stvaranje  Hrvatske države. "Da nije bilo NOB-a i najvećeg organizatora ustanka  u bivšoj Jugoslaviji  maršala Tita - bismo li danas uopće imali Hrvatsku i koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali što braniti? Imate ljudi  koji su ili seronje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi," rekao je  Mesić.

Na svoje retoričko pitanje tko bi obranio Hrvatsku kazao je ironično: "Oni koji su poslije pobjegli u Argentinu, o kojima naša predsjednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti, u vrijeme Perona!" Poručio je i kako je 'Za dom spremni' ustaški i fašistički pozdrav, ustvrdivši kako se "stvara komisija koja godinu dan raspravlja i razmišlja." ""Kao da su s Marsa pali pa ne razumiju o čemu se radi", dodao je Mesić tumačeći zadaću Povjerenstva za suočavanje s prošlošću koje je formirano na inicijativu predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

Mesić smatra pogrešnim izjednačavati sve režime te je ustvrdio kako je tu "malo i Europa kriva."  "Europski parlament je osudio sve totalitarne režime, ali Jugoslavija nije bila totalitarni režim. Jugoslavija je bila autoritarni režim. Izjednačavati nas i one koji su bili iza željezne zavjese, naša predsjednica ne zna, ali mi nismo bili iza željezne zavjese. A drugo, imali smo i jogurta", ustvrdio je Mesić.

U izjavi novinarima, nakon svečanosti, Mesić je kazao kako je "bila  pogreška koja je mislila da se treba boriti protiv nekakvog imaginarnog komunizma". "Niti smo mi bili u komunizmu niti je negdje komunizam uopće postojao, postojali su različiti socijalizmi," smatra Mesić.

Umirovljeni političar i diplomat Budimir Lončar je ocijenio iznimno važnim obilježavanje obljetnice u spomen na partizane koje su prije 78 godina strijeljale vlasti NDH. "Ovaj  događaja ukazuje što je to bila NDH, da je to bila ne samo neofašistička tvorevina nego i da je bila u najbrutalnijoj funkciji koja guši, ubija i maltretira svoj vlastiti narod, a da ne govorimo o prodaji  Dalmacije i otoka  Italiji," istaknuo je Lončar.

Lončar je sa skupa pozvao na suprotstavljanje revizionizmu. "Naša borba  (NOB)  obvezuje nas da se suprotstavimo povijesnom revizionizmu, onome što nije istina, što gasi izvore naših vlastitih vrijednosti, što poništava najveću simboliku našeg hrvatskog  slobodarskog duha i našeg  opredjeljenja," kazao je Lončar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!