'SRAMOTA ZA NAŠU ZEMLJU'

Merkel zamolila za oprost obitelji neonacističkih žrtava

23.02.2012 u 17:54

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel zamolila je za oprost obitelji žrtava niza neonacističkih zločina počinjenih u Njemačkoj između 2000. i 2007. godine u četvrtak, na dan nacionalne komemoracije koji vlada želi učiniti danom borbe protiv ksenofobije

Ti su zločini 'napad na našu zemlju' i 'sramota za našu zemlju', rekla je kancelarka pred 1.200 uzvanika i naglasila kako se 'to nikada ne smije ponoviti'. Minutom šutnje u podne milijuni Nijemaca odali su počast za deset ubijenih od 2000. do 2007., u raznim pokrajinama, među kojima je osam Turaka, Grk i njemačka policajka.

Njemačku je u studenome šokirala vijest da je neonacistička ćelija godinama činila zločine koji su otkriveni smrću dvojice glavnih počinitelja. Uwe Mundlos (38) i Uwe Boehnhardt (34) pronađeni su mrtvi, a policija, kojoj se predala njihova suučesnica Beate Zschaepe, vjeruje da su počinili samoubojstvo nakon neuspjele pljačke banke.

'Mi 11 godina nismo smjeli reći da smo žrtve', rekla je na komemoraciji Semiya Semisek (25), čiji je otac Turčin 2000. godine bio prva žrtva ubojite trojke. Vlada je za žrtve počela isplaćivati od 5.000 do 10.000 eura odštete, a sudska istraga proširena je na 13 navodnih suučesnika trojke, koja je bila jezgro neonacističke ćelije. Sumnja se da ista ćelija stoji iza dva bombaška napada u Koelnu 2001. i 2004. s 23 ozlijeđene osobe.

Zbog tih zločina Njemačka je počela raspravljati o zabrani neonacističke stranke NPD. Od osnutka Savezne Republike Njemačke nijedna stranka krajnje desnice nije imala svojih zastupnika u parlamentu, ali su neonacisti ušli u parlamente dviju pokrajina na prostoru bivše Istočne Njemačke. Stranci ili njihovi potomci čine 15 od 82 milijuna stanovnika Njemačke.