UZ NEGODOVANJE EUROSKEPTIKA

Nakon Macrona i Merkel pozvala na izgradnju europske vojske

13.11.2018 u 16:22

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je u Europskom parlamentu pozvala članice EU-a na solidarnost i zajedništvo te istaknula da moraju uvažavati interese ostalih

"Postaje sve važnije da smo zajedno kao Europljani i moramo posvećivati pozornost interesima i potrebama drugih", rekla je Merkel europarlamentarcima na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

"Trebamo raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu europsku vojsku", poručila je Merkel uz bučno negodovanje dijela zastupnika, te dodala da ta europska vojska "ne bi bila suprotnost nego dopuna NATO-u".

Njemačka kancelarka je rekla i kako EU treba zajednički razvijati svoje naoružanje.

Također je istaknula da euro može uspjeti samo ako će sve članice ispunjavati svoje obveze iz ugovora, referirajući se na pitanje talijanskog proračuna.

"Naša zajednička valuta može funkcionirati samo ako svaka članica ispuni svoju obveze glede održivih financija", rekla je Merkel dodavši da bi inače snaga i stabilnost euro zone bili ugroženi.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

Želi li EU biti uspješan u zaštiti zajedničkih granica, članice moraju biti spremne prepustiti jedan dio nacionalne nadležnosti nad granicama agencijama Unije poput Frontexa.

Veći dio zastupnika kanclerakin govor bučno je pozdravio, no zastupnici euroskeptičnih stranaka u više su navrata glasno negodovali.

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je u utorak popodne u Europskom parlamentu u Strasbourgu svoju viziju budućnosti Europe u tradiocinalnom obraćanju čelnika članica Unije europarlamentarcima.

Prije njemačke kancelarke svoju je sliku budućnosti Europske unije do sada u EP-u predstavilo 11 šefova vlada i država, uključujući hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.