pitanje primirja

Merkel: Treba razgovarati i s Hamasom

20.05.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je u četvrtak pravo Izraela na samoobranu ali je rekla kako, u svrhu poticanja primirja, svakako treba razgovarati i s palestinskom islamističkom skupinom Hamasom, koja je na vlasti u Pojasu Gaze.

"Naravno da i Hamas u nekom obliku mora biti uključen u razgovore, bez njih nema primirja", rekla je Angela Merkel na 23. europskom forumu javnog servisa Westdeutsche Rundfunk u Koelnu.

Ona je rekla kako Europska unija kroz transatlantsku suradnju želi pridonijeti da se stvori situacija koja bi omogućila primirje.

Merkel je kazala kako su Egipat i ostale arapske zemlje važne u ovom procesu zbog toga što raspolažu "odgovarajućim kanalima" preko kojih je moguće ostvariti kontakt s Hamasom, kojeg EU tretira kao terorističku organizaciju.

Ona je međutim još jednom istaknula pravo Izraela na samoobranu.

"Mi čvrsto podržavamo pravo Izraela na samoobranu. I ispravno je što se Izrael masivno brani od napada", rekla je njemačka kancelarka, koja je istodobno napala i antisemitske ispade tijekom prosvjeda proteklih dana.

"Kada se prosvjeduje ispred sinagoga, kada se spaljuju zastave i kada se jasno daje do znanja da se ne radi o političkom prosvjedu nego o Židovima općenito, onda tu nema mjesta za toleriranje", rekla je Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas boravi u četvrtak u Izraelu i Palestinskim područjima gdje vodi razgovore s obje strane s ciljem postizanja obustave napada. On je prvi visoki europski dužnosnik koji je posjetio regiju od početka eskalacije nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

"Sve što radimo mora se gledati u kontekstu napora Amerikanaca i drugih europskih zemalja, sami nećemo biti odlučujući čimbenik", upozorila je s tim u vezi Merkel.