TEMA:AFGANISTAN

Merkel svjedočila pred povjerenstvom Bundestaga

10.02.2011 u 23:16

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je u četvrtak poslijepodne iskaz pred istražnim povjerenstvom Bundestaga u svezi sa spornim napadom savezničkih snaga u Afganistanu početkom rujna 2009., u koji su bile uključene i njemačke postrojbe te je tom prilikom ustvrdila kako ona tada u svojstvu kancelarke nije načinila propust

"Sve što sam rekla nakon napada stoji i danas", rekla je Merkel pred paralamentarnim istražnim povjerenstvom koje se bavi ulogom tadašnje savezne vlade u rasvjetljavanju napada na pobunjenike u blizini Kundusa, u kojemu su poginule 142 osobe, među kojima i brojni civili.

Tadašnjem državnom vrhu se predbacuje da je negirajući mogućnost ljudskih žrtava u javnosti pokušao umanjiti težinu napada, kojeg su po nalogu njemačkih snaga u Afganistanu izvršili pripadnici američke avijacije.

Merkel je pred istražnim povjerenstvom Bundestaga rekla kako je odmah nakon napada navela mogućnost da je u tom napadu došlo do ljudskih žrtava. Njemačka kancelarka je ustvrdila kako je sve što je odmah nakon napada 2009. rekla u javnosti "stoji i danas".

Optužbe nekih dijelova javnosti da je vlada u rujnu 2009. nekoliko tjedna uoči parlamentarnih izbora namjerno skrivala podatke o brojnim ljudskim žrtvama, Merkel je označila kao "neosnovane".

Njemačka kancelarka je priznala da je nakon napada između nje i tadašnjeg ministra obrane Franza Josefa Junga "došlo do nesuglasica". Jung je nedugo nakon otkrivanja tzv. "slučaja Kundus" podnio ostavku. Angela Merkel je na izborima 2009. na čelu demokršćanske Unije CDU/CSU ponovno osvojila najviše glasova te je po drugi put izabrana za kancelarku, ovaj put na čelu demokršćansko-liberalne koalicije. Do 2009. na vlasti je bila koalicija demokršćana i socijaldemokrata.