ZBROJITE SE, NARODI

Merkel: Nije vrijeme za širenje Europske unije

13.12.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Nakon dugotrajnog trvenja na osovini Berlin - London oko regulacije financijskog sektora Europske unije, zaiskrilo je i na politici proširenja. Njemačka poručuje da bi EU nakon Hrvatske trebala zatvoriti vrata, a Britanija ističe da bi sve države članice trebale uvidjeti da je daljnje proširenje znak snage i bodrosti EU-a

'Hrvatska će vjerojatno 2013. pristupiti Europskoj uniji kao 28. zemlja članica. U ovom trenutku Unija neće donositi odluke o početku pristupnih pregovora s drugim zemljama', rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u obraćanju parlamentarcima Bundestaga nekoliko sati uoči današnjeg sastanka europskih čelnika u Bruxellesu.

Dok Europska unija plaća 20 milijuna eura PR-ovcima za promociju politike proširenja i 'suprotstavljanje mogućim mitovima i zabludama' po tom pitanju, njemačka kancelarka smatra da EU 'nije u stanju' u bliskoj budućnosti primati nove članice.

'U ovom trenutku (...) nećemo donositi odluke o početku pristupnih pregovora s drugim zemljama. Za to, prema našem mišljenju, još nije vrijeme', rekla je Angela Merkel, prenosi Deutsche Welle.

Kancelarka najavljuje da će se ubuduće još pažljivije provjeravati jesu li zemlje kandidati za pristupanje Uniji ispunile standarde koji se od njih zahtijevaju na gospodarskom planu i po pitanju konkurentnosti.

'To je neizostavno, kako bismo u Europi uistinu mogli i živjeti s našim vrijednostima i standardima', zaključila je njemačka kancelarka.

Dok je Angela Merkel u njemačkom parlamentu najavljivala postavljanje brane daljnjem proširenju, britanski ministar za Europu David Lidington poručio je da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno proširenju EU-a.

'UK i dalje snažno podržava proširenje EU-a na sve zemlje zapadnog Balkana, Island i Tursku', rekao je Lidington na jutrošnjem sastanku s novinarima u Londonu, nakon povratka iz Bruxellesa gdje je sudjelovao na sastanku Vijeća za opće poslove koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica EU-a.

Britanski ministar sa zadovoljstvom je sudjelovao u dugotrajnoj raspravi o proširenju, čiji zaključci ukazuju na daljnju podršku tom procesu. 'To je važno, kao i poruka za koju se nadam da će se jasno čuti u pristupnim i pretpristupnim državama', rekao je Lidington.

Proširenje je dobro za EU i jedno od najvećih postignuća Unije, smatra Lidington.

Vjetar u turska jedra

Britanski ministar europskih poslova naglasio je da UK ostaje predanopristupu Turske EU-u, uz snažno uvjerenje da bi to doprinijelo europskomprosperitetu i sigurnosti, kao i da EU ostaje najjača poluga za reformeu Turskoj. UK je posvećeno postizanju stvarnog napretka u pristupnomprocesu Turske 2013, kao i punoj podršci irskom predsjedništvu EU-a unjihovoj želji da otvori novo poglavlje acquisa za vrijeme njihovapredsjedništva.

'Uz NATO, Europska unija instrument je mira i pomirbe koji je pomogao u širenju demokracije i vladavine prava širom našeg kontinenta, te pomogao u tome da oružani konflikt između država članica EU-a postane nezamisliv. Istovremeno, prošireno zajedničko tržište, koje je još jedan ključni uspjeh EU-a, otvorilo je mogućnost prosperiteta i povoljne prilike stotinama milijuna ljudi. Sve države članice EU-a trebale bi gledati na daljnju posvećenost proširenju kao na pokazatelje snage i bodrosti', rekao je Lidington.

Prema njegovom viđenju, proširenje je dobro i za sigurnost i prosperitet diljem kontinenta. Pristup novih država članica pomaže u promicanju sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta, na čvrstim temeljima demokracije, ljudskih i građanskih prava i poštivanja zakona. Fokus na dobrosusjedske odnose osobito je važan za regije poput zapadnog Balkana koji je doživio konflikt prije svega dva desetljeća.

'Upravo poštovanje prema tim čvrstim temeljima i njihovim dobrobitima potiče britansko temeljito proučavanje napretka i fokusiranje na uvjetni pristup. Dakle, Ujedinjeno Kraljevstvo jasno stoji pri stajalištu da nakon pristupa Hrvatske neće biti pauze. Jednako tako, međutim, neće biti pomaka bez napretka na terenu', rekao je Lidington.

'Ministar vanjskih poslova u listopadu je posjetio BiH, Srbiju i Kosovo te jasno izrazio podršku UK-a za europsku budućnost svake od tih zemalja. No naglasio je političkim čelnicima da trebaju poduzeti nužne korake u postizanju rezultata. Nadam se da će politički čelnici svih zemalja koje teže članstvu u EU to i učiniti te da ćemo svjedočiti daljnjem napretku na putu prema EU-u na početku iduće godine.'