sastanak u berlinu

Merkel i Macron za koordiniran pristup članica EU u otvaranju granica

18.06.2021 u 22:25

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvali su u petak članice EU-a da koordiniraju otvaranje granica i budu oprezne zbog novih varijanta covida i pokazali su jedinstvo u pristupu Turskoj i Rusiji.

Dvoje čelnika vodećih članica EU-a sastalo se u Berlinu u pripremi samita Europskog vijeća 24. i 25. lipnja, piše njemačka agencija dpa.

"Zemlje EU-a moraju biti oprezne da ne dopuste širenje novih varijanti, rekao je Macron prije radne večere s kancelarkom u Berlinu koja ga je primila kao prvog gosta iz inozemstva.

EU promatra razvoj situacije u Velikoj Britaniji gdje je uočen nagli rast tjednih zaraza zbog varijante delta, rekao je na konferenciji za novinare s Merkel.

"Neke su države ponovno otvorile svoje granice ranije zbog turizma, no moramo biti porezni da ne uvezemo nove varijante", rekao je.

"Ne smijemo se ponašati kao da je koronavirus iza nas", rekla je Merkel te istaknula. "Mjere opreza i dalje su potrebne kako bismo imali ljeto s više slobode, ako već nemamo potpunu slobodu".

Posebno je pozvala na oprez u kontekstu europskog nogometnog prvenstva.

"Kada vidim popunjene stadione u nekim zemljama Europe, malo sam skeptična i pitam se je li to dobar odgovor na sadašnju situaciju", rekla je aludirajući očito na Mađarsku, jedinu zemlju organizatora koja ne postavlja nikakve mjere za Euro.

Nužnost dijaloga s Rusijom i Turskom 

O odnosima s Rusijom Merkel je rekla da europski blok mora nastaviti dijalog s Moskvom unatoč velikim nesuglasicama u pitanjima sigurnosti i sukoba u Ukrajini i Siriji.

"Rusija je velik izazov za nas, ali Rusija je i kontinentalni susjed Europske unije i moramo osigurati da se hibridni (kibernetički) napadi zaustave", rekla je.

"No s druge strane naše je interes da održimo dijalog s Rusijom ako želim sigurnost i stabilnost u EU, kako god to teško bilo", rekla je.

Pozdravila je dijalog američkog predsjednika Joea Bidena s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i rekla "Također je važno da mi s europske strane učinimo isto". 

O odnosima s Turskom, Merkel je rekla "S jedne strane, postoje razlike u mišljenju,  s druge ovisimo jedni o drugima želimo li oblikovati neka pitanja zajedno", rekla je kako prenosi agencija dpa. 

"To je migrantsko pitanje, to je pitanje budućnosti Libije, također pitanje budućnosti Sirije", rekla je Merkel.

Europska obrana i gospodarstvo

Oporavak europskog gospodarstva prioritet je sada, a ne razgovor o proračunskim propisima, rekao je Macron.

Posebno se osvrnuo na pitanje zajedničke obrane kazavši da je cilj Europe da bude autonomna u obrani kompatibilan s članstvom u NATO-u, prenosi Reuters.

"Uspjeli smo u zamisli da europska obrana, strateška obrambena autonomija može biti alternativa projektu transatlantske organizacije, ali i njezina vrlo solidna komponenta", rekao je.

Ustvrdio je da je američki predsjednik Biden pokazao poštovanje za EU na političkoj razini kao želju da radi s EU-om kao partnerom.

Merkel, koja želi da NATO ostane srž europske obrane, sretna je što je SAD ponovno stvorio "ozračje suradnje".