DIREKTOR DRUKAO RADNIKE

Mercedes optužen za suradnju s diktaturom

25.11.2009 u 11:17

Bionic
Reading

Hector Ratto koji je preživio logor smrti u doba diktature u Argentini, optužio je u utorak čelnike njemačke tvornice automobila Mercedes Benz, za koju je radio, da je surađivala s tadašnjim vojnim režimom od 1976. do 1983.

Taj nekadašnji sindikalni povjerenik kojemu je 61 godina, dugo je pričao o mučenjima kojima je bio podvrgnut tijekom 19 mjeseci u vojarni Campo de Mayo, na suđenju bivšim vojnim čelnicima te ustanove koju je vojna diktatura pretvorila u zatvor.

Glavnooptuženi je posljednji argentinski diktator, umirovljeni general Reynaldo Bignone koji je zapovijedao huntom 1982.-1983.

Hector Ratto kojega su vojnici uhitili 12. kolovoza 1977., čuo je kako tadašnji direktor tvornice Juan Tasselkraut u telefonskom razgovoru daje adresu Diega Nuneza, drugog povjerenika, koji je te večeri otet iz svog doma i nakon toga mu se gubi trag.

"Očito je da je tvornica davala adrese. Nitko se u tvornici nije bavio drugom političkom aktivnosti osim sindikalizmom. Mene su došli tražiti ovamo, jer nisu imali moju novu adresu", rekao je.

Kako piše njemačka novinarka Gabriela Weber, autorica dokumentarnog filma o 14 sindikalnih povjerenika u tvornici koji su nestali tijekom diktature, tvornica "priznaje suradnju".

Njezino je vodstvo "točno znalo što se tada događalo s njihovim radnicima", dodala je na sudu.

Nakon dolaska na vlast Nestora Kirchnera (2003.-2007.), ukidanja zakona o oprostu i obnove sudskih postupaka, aregentinske vlasti žele da se krivci čim prije kazne.

Pedeset tri osobe su već osuđene od 2003. Ukupno se 625 vojnika i policajaca trenutačno sudbeno goni u Argentini zbog povreda ljudskih prava.

Udruge za ljudska prava procjenjuju da je tijekom vojne diktature u Argentini ubijeno više od 30.000 ljudi, a službeni podaci govore o 9.000 žrtava.