'ljepilo' na desnici

Meloni u problemima: Berlusconijeva smrt izazov za stabilnost talijanske vlade

13.06.2023 u 09:57

Bionic
Reading

Smrt talijanskog političkog veterana i bivšeg premijera Silvija Berlusconija vjerojatno će značiti izazov za koheziju koalicijske vlade u zemlji

Još više nesuglasica nazire se u kabinetu premijerke Giorgie Meloni nakon smrti čelnika stranke Forza Italia (Naprijed Italijo) u dobi od 86 godina. Berlusconija se smatralo moderatorom i pomiriteljem u rimskoj desnoj koaliciji. "Sigurno će biti teže, jer je uspijevao natjerati da se svi slože, da misle na isti način", rekao je Matteo Salvini, zamjenik premijera i čelnik desničarske populističke stranke Lige.

Salvinijeva Liga znatno je manji partner u koaliciji od Braće Italije Meloni, ali nešto veći od Naprijed Italija koju je Berlusconi osnovao i donedavno vodio. Kada je talijanska televizija Canale 5 pitala Meloni hoće li vlada uspjeti ne svađati se bez Berlusconija kao "ljepila" između stranaka, ona je odgovorila: "To mu dugujemo".

"Jedno je jasno: pitanje je koliko dugo će Naprijed Italija imati budućnost bez Berlusconija", kaže Nino Galetti, voditelj njemačkog političkog think-tanka iz rimskog ureda Zaklade Konrad Adenauer. Dugi niz godina stranka gubi birače i zastupnike - jedino ju je Berlusconi u zadnje vrijeme držao na okupu zahvaljujući svojoj karizmi i sjećanju na ranije uspjehe.

Galetti je za dpa rekao da može predvidjeti dva scenarija: jedan je da talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani za sada uspije spasiti stranku. "Ili, Naprijed Italijo se brzo raspada jer mnogi zastupnici prebjegnu u druge stranke. Tvrda jezgra će vjerojatno ostati, ali će tada biti sve više politički irelevantna", rekao je Galetti.

  • +17
Silvio Berlusconi Izvor: EPA / Autor: FABIO FRUSTACI

Ako se Berlusconijeva stranka raspadne, Meloni bi to moglo koristiti uspije li pridobiti glasače za svoju Braću Italije. Izgledi su dobri: na zadnjim parlamentarnim izborima već je stranci Naprijed Italija odnijela veliki broj glasova.