isus krist politike

Najluđe Berlusconijeve izjave: Slatki Putin, preplanuli Obama i bus pun prostitutki

12.06.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Medijski tajkun i bivši premijer Italije Silvio Berlusconi preminuo je u 86. godini. Osim po nizu skandala, ostao je zapamćen i po svojim izjavama, a Reuters je pobrojao samo neke od njih

Berlusconi je, piše Reuters, imao smisao za humor koji mu je često radio probleme.

Ovo su neke od njegovih najpoznatijih izjava:

Prosinac 2022. - Berlusconi je igračima svoje nogometne momčadi Monza poručio da će im dovesti 'autobus pun kurvi u svlačionicu' ako uspiju pobijediti vrhunskog rivala u Serie A.

Listopad 2022. - Unatoč bijesu na Zapadu zbog ruske invazije na Ukrajinu, Berlusconi je odlučno stao uz svog starog prijatelja, ruskog predsjednika Vladimira Putina: 'Putin mi je za rođendan poslao 20 boca votke i vrlo slatko pismo. Odgovorio sam bocama Lambrusca i jednako toliko slatkim pismom', poručio je Berlusconi.

Studeni 2010. - 'Kao i uvijek, radim bez prekida i ako povremeno pogledam lice lijepe djevojke... bolje je voljeti lijepe djevojke nego biti gej', rekao je na sastanku na sajmu motociklističke industrije u Milanu.

Listopad 2010. - Službene vatikanske novine osudile su Berlusconijevu izjavu, odnosno vic koji je ispričao o tome kako je Židov rekao svojim sunarodnjacima da se sakriju u njegovom podrumu od nacista, ali nije im rekao da je Drugi svjetski rat završio.

Travanj 2009. - Tijekom posjeta preživjelima u potresu u središnjoj regiji Abruzzo, koji su boravili u šatorima za hitne slučajeve, Berlusconi je poručio: 'Ovo će vam biti kao vikend na kampiranju.'

Studeni 2008. - Nakon što je Barack Obama pobijedio na izborima za američkog predsjednika i tako postao prvi Afroamerikanac na toj poziciji, Berlusconi je kazao da je Obama 'zgodan, mlad, i također preplanuo'.

Veljača 2006. - 'Ja sam Isus Krist politike. Ja sam strpljiva žrtva, trpim sve, žrtvujem se za sve', prenijeli su mediji Berlusconijevu izjavu pristašama.

Lipanj 2005. - Berlusconi je izjavio da je upotrijebio svoj šarm kako bi uvjerio finsku predsjednicu Tarju Halonen da odustane od zahtjeva da Finska bude domaćin nove Europske agencije za sigurnost hrane. 'Morao sam upotrijebiti sve svoje taktike plejboja, čak i ako ih nisam koristio neko vrijeme', rekao je Berlusconi, a finski veleposlanik nakon toga je uložio diplomatski prosvjed.

  • +17
Silvio Berlusconi Izvor: EPA / Autor: FABIO FRUSTACI

Rujan 2004. - 'Mussolini nikada nikoga nije ubio. Mussolini je slao ljude na odmor u egzil unutar same Italije', rekao je Berlusconi za britanski časopis Spectator i odgovorio 'da' kada su ga pitali smatra li da je diktator iz Drugog svjetskog rata bio 'benigan'.

Srpanj 2003. - 'Gospodine Schulz, u Italiji postoji čovjek koji producira film o nacističkim koncentracijskim logorima. Želio bih vas predložiti za ulogu kapoa. Bili biste savršeni', rekao je Berlusconi njemačkom zastupniku Martinu Schulzu tijekom rasprave u Europskom parlamentu. Kapo je naziv za logoraša koji bi u logoru dobio privilegije za nadziranje zatvoreničkih radnih grupa.

Lipanj 2003. - 'Jedan građanin je jednak drugome (u očima zakona), ali možda je ovaj malo ravnopravniji od ostalih, s obzirom na to da mu je 50 posto Talijana dalo odgovornost za upravljanje zemljom', rekao je, misleći na sebe, tijekom pojavljivanja na suđenju za korupciju u Milanu.

Veljača 2002. - Tijekom snimanja 'obiteljske fotografije' na neformalnom samitu EU-a u Španjolskoj, Berlusconi je podigao dva prsta iza glave tadašnjeg španjolskog ministra vanjskih poslova Josepa Piquea u tradicionalnoj gesti za rogonju.

Listopad 2001. - Berlusconi je izazvao bijes u muslimanskom svijetu kada je rekao da Zapad 'treba biti svjestan superiornosti naše civilizacije'.

'Zapad ima sustav vrijednosti koji je ljudima dao široki prosperitet u onim zemljama koje ga prihvaćaju i jamči poštivanje ljudskih prava i vjere... To poštivanje sigurno ne postoji u islamskim zemljama', poručio je Berlusconi.