PROPALI POKUŠAJI SPAŠAVANJA

Melania Trump donijela tešku odluku i naredila uklanjanje stoljetnog zaštitnog znaka Bijele kuće

27.12.2017 u 19:26

Bionic
Reading

Povijesna magnolija 7. američkog predsjednika Andrewa Jacksona koja se nalazi ispred Bijele kuće od 30-ih godina 19. stoljeća uskoro će biti srušena

Kako javlja CNN, stablo impresivne veličine, ujedno i najstarije u dvorištu Bijele kuće previše je oštećeno i trulo te je odlučeno o njegovom rušenju.

Prije same odluke o rušenju, u Bijelu kuću su u nekoliko navrata dolazili stručnjaci kako bi pokušali spasiti magnoliju grandiflore, no unatoč njihovim naporima stablu nije bilo spasa.

Stručnjaci su naveli kako je struktura magnolije ugrožena te da je drvo u potpunosti ovisno o umjetnoj podršci. Stablo, inače, pridržava sustav kablova koji je također narušen jer prolazi kroz vrlo tanak sloj preostalog drveta.

Tešku odluku o uklanjanju donijela je prva dama SAD Melania Trump, i to nakon procjene izvješća stručnjaka i drugih dokumenata.

'Gospođa Trump je osobno pregledala izvješća stručnjaka i razgovarala s osobljem nakon što je istražila svaku moguću opciju prije donošenja konačne odluke o uklanjanju stabla magnolije. Ona je uvjerena kako je napravljeno sve ne bi li se očuvalo ovo povijesno stablo, ali je bila i zabrinuta za sigurnost posjetitelja i novinara koji često stoje ispred magnolije kad polijeće predsjednički helikopter' izjavila je glasnogovornica prve dame Stephanie Grisham, dodajući kako je Melania Trump zatražila da se drvo nakon rušenja ipak sačuva.

  • +15
Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rušenje stabla je zakazano za kraj tjedna.

Stablo je posadio 7. američki predsjednik Andrew Jackson u čast svoje preminule supruge Rachel koja je voljela magnolije i koja je preminula nekoliko dana nakon što je njezin suprug izabran za predsjednika.

Mladica je donijeta u dvorište Bijele kuće iz Jacksonove farme u Tennesseeju, a bila je svjedok brojnih povijesnih događanja. Također, magnolija se od 1928. do 1998. godine nalazila i na stražnjoj strani novčanice od 20 dolara.