OŠTRA KRITIKA

'Medvedova poruka je brutalan nasrtaj na slobodu govora i demokraciju'

23.05.2019 u 16:24

Bionic
Reading

Amsterdamska koalicija osudila je u čertvrtak poruku ministra branitelja Tome Medveda da "kaznenom progonu podliježe" izjava predsjednika Demokrata Miranda Mrsića o izdvajanju braniteljskih mirovina, poručivši da Medvedove tvrdnje ozbiljno narušavaju demokratske standarde i slobodu govora.

Medved je Mrsiću, zbog izjave da Vlada braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove i time ugrožava mirovinski sustav, zbog čega treba razdvojiti radničke i braniteljske mirovine, poručio da je "uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije opasan i protuzakonit presedan, koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu".

Iz Amsterdamske koalicije ocjenjuju da takve prijetnje ozbiljno narušavaju demokratske standarde i slobodu govora svakog građanina Hrvatske.

"U Hrvatskoj nema mjesta za prijetnje kaznenim progonom zbog izgovorene riječi, a posebno zbog tvrdnje koju je nužno napraviti kako bi se osigurao mirovinski sustav i buduće mirovine naših građana", poručili su iz koalicije.

Medvedovu poruku su ocijenili kao brutalni nasrtaj na slobodu govora i demokraciju u cjelini, a Vladu usporedili s onom Viktora Orbana iz koje "kada čuju nešto što ne žele, prijete zatvorom".

Dodali su kako hrvatski branitelji zaslužuju poštovanje, dostojanstven život i mirovinu, što Amsterdamska koalicija ne dovodi u pitanje. No, njihov materijalni status, ne smije biti "moneta HDZ-a za osiguravanje glasova i opstanak na vlasti na uštrb onih koji su cijeli radni vijek izdvajali u mirovinski sustav".

Amsterdamska koalicija poziva sve parlamentarne stranke, a posebno one koje održavaju HDZ na vlasti, da se očituju o ministrovim prijetnjama kaznenim progonom.

Mrsić je ranije upozorio da je nužno uvesti reda u mirovinski sustav ako se želi sačuvati stabilnost sustava i omogućiti veće mirovine. Rekao je da mirovine po posebnim propisima, pa tako i braniteljske, treba financirati iz proračuna, a ne iz mirovinskog sustava.