NEPRIZNATA DRŽAVA

Medvedev na godišnjicu rata posjetio Abhaziju

08.08.2010 u 19:53

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev posjetio je separatistički gruzijsku pokrajinu Abhaziju na drugu godišnjici rata između Rusije i Gruzije. Od tada je Rusija priznala neovisnost Abhazije i druge gruzijske separatističke pokrajine Južne Osetije

Medvedev se prisjetio rata, zapravo drugog gruzijskog konflikta jer je prvi bio 1990., kako bi potvrdio da su stanovnici bili ugroženi i prije ruske invazije.

Abhazija je država na Kavkazu koja je proglasila svoju neovisnost od Gruzije nakon rata vođenog 1992. i 1993. godine. Do danas su je kao neovisnu Republiku Abhaziju priznale Rusija, Nikaragva i Venezuela, Južna Osetija (druga separatistička regija Gruzije) i Transistria (separatistička regija Moldavije). Zemlja je velika 8.320 kvadratnih kilometara.

Međunarodne organizacije kao što su UN, Europska komisija, OESS, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Vijeće Europe i većina suverenih država priznaje Abhaziju kao dio Gruzije i podupiru njen teritorijalni integritet koji joj po principima međunarodnog prava pripadaju.

Na prijedlog oba doma ruskog parlamenta 26. kolovoza 2008. predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev priznao je neovisnost Abhazije i pozvao predstavnike drugih država da slijede njegov primjer. Predstavnici Europske unije i NATO-a odmah su osudili rusko priznanje abhazijske neovisnosti kao namjerno kršenje međunarodnog prava i pozvali su na očuvanje teritorijalnog integriteta i suverenosti Gruzije.

Gruzijska vlada Mikheila Saakashvilija smatra da se njegova zemlja nalazi pod ruskom neprijateljskom okupacijom i uživa potporu SAD-a, NATO-a i EU-a, koji pak ne žele zbog toga otvoreni sukob s Moskvom.