abhazija

Rusija planira pomorsku bazu u odcijepljenoj gruzijskoj regiji

05.10.2023 u 09:56

Bionic
Reading

Rusija planira pomorsku bazu na crnomorskoj obali odcijepljene gruzijske regije Abhazije, rekao je čelnik te regije za list Izvestija u četvrtak, dan nakon sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Aslan Bžania, samozvani predsjednik odcijepljene regije koju podržava Rusija, rekao je da je potpisan sporazum za stalnu pomorsku bazu u regiji Očamčira.

"Potpisali smo sporazum i u bliskoj budućnosti u okrugu Očamčira bit će stalna baza ruske mornarice", rekao je Bžania za Izvestija.

"To je sve u cilju povećanja razine obrambenih sposobnosti i Rusije i Abhazije, a ova vrsta interakcije će se nastaviti", rekao je. "Ima i stvari o kojima ne mogu govoriti."

Rusija je priznala Abhaziju i još jednu odcijepljenu regiju, Južnu Osetiju, kao neovisne države 2008. nakon što su ruske snage odbile pokušaj Gruzije da ponovno preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom u petodnevnom ratu koji je završio 12. kolovoza 2008.

Wall Street Journal izvijestio je da je Rusija povukla većinu svoje crnomorske flote iz svoje glavne baze na anektiranom Krimu zbog ukrajinskih napada.

Rusija zasad nije komentirala.