istraga u tijeku

Medved: Propucavanje je upozorenje svima da zaustave dosadašnju retoriku

23.03.2024 u 12:06

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u subotu je „apsolutno“ osudio propucavanje vozila novog glavnog državnog odvjetnika i poručio kako je to jasno upozorenje svima da zaustave dosadašnju retoriku i komunikaciju koja nije dobra

„Jasna je poruka svima da zaustave govor mržnje, radikalnu retoriku koja potiče ili usmjerava na potencijalno nasilje“, istaknuo je ministar na svečanom otkrivanju spomenika hrvatskim braniteljima, redarstvenicima i civilnim žrtvama Domovinskog rata u Brlogu.

Nesporno je, dodao je, da već duže vrijeme svjedočimo radikalizaciji u komunikaciji, a ona uvijek potencijalno može potaknuti nekoga tko prepoznaje mogućnost njenog nastavka.

Pred nama je izborna kampanja, pozivam sve da se usmjere na svoje programe, da se natječemo idejama, a da se zaustavi retorika bazirana na mržnji i netrpeljivosti, da svi budemo svjesni koliko je opasno kad se u društvu ide s neprihvatljivim govorom, rekao je Medved.

Kad je riječ o propucavnaju vozila Ivana Turudića, rekao je da MUP provodi sve radnje u svojoj nadležnosti s ciljem da se utvrde okolnosti, kada i gdje je došlo do propucavanja.

 „Uvjeren sam da će MUP utvrditi sve bitne činjenice i u skladu sa zakonom, procesuirati počinitelja“, izjavio je ministar i naglasio da je aktiviran „cjelokupni mehanizma u smislu pružanja potrebite sigurnosti prema glavnom državnom odvjetniku“.

  SOA provodi svoj dio posla glede izrade sigurnosnog rizika, odnosno procjene, ali naglašavam, već smo aktivirali cjelokupan mehanizam u pogled pružanja sigurnosti Turudiću, kazao je.

 Naveo je i kako se u ovom slučaju ne može govoriti o ugrozi nacionalne sigurnosti, ali da poruka nije dobra.