SUOSNIVAČ PORTALA

Među uhićenima na A1 i hvaljeni splitski novinar: 'Spavao pa završio na podu s lisicama'

24.05.2022 u 22:54

Bionic
Reading

Splitski novinar i jedan od osnivača Dalmatinskog portala Mate Prlić priveden je, a zatim i pritvoren, skupa s brojnim navijačima splitskog nogometnog kluba proteklog vikenda, zbog izazivanja nereda i napada na policiju na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca

'Mate je bio u automobilu s još trojicom prijatelja, oni su mlađa ekipa, ali zajedno igraju balun. Momci su ispričali da su oni vozili na zadnjem dijelu kolone duge nekoliko stotina metara', ispričao je za Večernji list jedan od prijatelja suvozača u automobilu u kojem je bio novinar i suvlasnik Dalmatinskog portala Mate Prlić.

  • +40
Sukob Torcide s policijom kod odmorišta Desinec Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

'Mate je spavao kada je došlo do zastoja. Stajali su neko vrijeme, kada su shvatili da se naprijed nešto događa, čula se strašna buka i Mate koji se tek probudio, izašao je iz auta vidjeti što je. Nije bio na zadatku, ali novinar je, zanimalo ga je. Mobitel mu je ostao u autu, na sjedalu. Nekako baš u to vrijeme došla je interventna policija sa suzavcem i pendrecima, mlatili su sve od reda. Momci koji su bili s Matom su ostavili auto i pobjegli preko žice s autoceste, on nije bježao, očito je smatrao da ništa nije kriv, a završio je na podu s lisicama na rukama', ispričao je za Večernjak prijatelj jednog od suvozača u tom autu.

Blaž Duplančić, autor knjige '1950. - godina Hajduka i Torcide', Prliću je posvetio svoju posljednju kolumnu 'Duplin osvrt' Dalmatinskom portalu. Kolumnu prenosimo u cijelosti.

'Toliko je upita sa svih strana, što od medija, što od prijatelja, što od onih koji su upravo vidjeli fotografije.

- Je li ono među privedenima naš Mate?

Da, istina je. U noći sa subote na nedjelju nakon nereda na autocesti priveden je i Mate Prlić, suosnivač Dalmatinskog portala. Naravno da je prvi dojam nevjerica, jer svatko tko ga poznaje zna da nema šanse da bi on negdje na autocesti nekoga napao i slično. Logično je tek pitanje: kako je onda završio u pritvoru?

Evo vijesti iz prve ruke. Kad su došli do mjesta incidenta - Mate je u autu spavao. Probudilo ga je ludilo, strka, upaljene baklje. Potom su izašli iz vozila i naletjeli na opći metež, nakon kojega se dio vratio u auto, a Mate ne. U vozilu mu je i mobitel ostao.

Ono najžalosnije jest da su nastradali brojni koji nikoga nisu ni takli, niti su nereda vidjeli. Naplakali su se od suzavca, a nemali broj ih je, što i snimke potvrđuju, dobio i pendrekom. Tek tako, naletjeli su na pogrešno mjesto u pogrešno vrijeme.

Ne želim pravdati nikoga ako je iz čista mira napao policajce, ali u ovom slučaju je sto posto istina da su dobili batine sasvim nedužni ljudi.

Što se Prlića tiče, svima onima koji ga ne poznaju mogu reći samo da se radi o moralnoj vertikali. Možda i najispravnijoj osobi koju sam ikad upoznao, a danas mi skoro dođe kao brat kojega nikad nisam imao.

Kroz život sam upoznao i glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu. Doduše površno, on je iz Prugova, zajedno smo neko vrijeme bili nogometni suci. Stigao je do 2. HNL, a onda se ostavio i, evo, kasnije je daleko dogurao u policiji. Dugo se nismo sreli, ali pamtim ga kao pozitivnu i prilično elokventnu osobu. Ali, Nikola dragi, koliko si uistinu upoznat sa zbivanjima i postupanjima na terenu? Ponavljam, ne tvrdim da policajci ranije nisu bili napadnuti i ugroženi, zapravo i ne znam konkretno što se na početku svega dogodilo, ali važno je i ono kasnije - jesu li nadrljali i nedužni ljudi koji su poslije naišli? I sada im je određen istražni zatvor

Za Matu mi je to jednostavno nepodnošljivo. Na slikama vidimo da on i ne pokriva glavu - nema zašto jer je ispravan.

Nažalost, ovaj tekst ne mogu završiti s točkom jer ne znam što će se dalje događati. Al da ovako nešto proživljava jedan obiteljski čovjek, diplomirani ekonomist i osoba s karakterom kakav bismo svi voljeli da imaju naši političari i nogometni djelatnici, to je usitinu neprobavljivo', piše Blaž Duplančić za Dalmatinski portal.