AKCIJA MREŽA

Među uhićenim poznate osobe i zvučna imena iz diplomacije

Bionic
Reading

Policija će rezultate akcije Mreža u kojoj je uhićeno osam osoba zbog krivotvorenja i trgovanja hrvatskim putovnicaama iznijeti u nedjelju na konferenciji za novinare. Među privedenima mogle bi biti i neke poznate osobe te zvučna imena iz hrvatske diplomacije, javlja HRT

'Privedene osobe su na kriminalističkom istraživanju i za sada ne možemo govoriti o pojedinostima akcije', izjavila je glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić

Potvrdila je samo kako se privedene osobe povezuje s krivotvorenjem i trgovanjem hrvatskim putovnicama.

Mediji nagađaju da je riječ o osobama koje su sudjelovale u izdavanju hrvatskih putovnica pripadnicima srbijanskog i crnogorskog kriminalnog podzemlja te da su među privedenima i policijski službenici, zaposlenici MUP-ove administracije te diplomatskih misija i konzularnih ureda iz Sarajeva i Tuzle. Navodno ih se sumnjiči da su posljednjih godina izdali stotinu putovnica koje su, među ostalim, završile i kod pripadnika tzv. Zemunskog klana. Cijena putovnice navodno se kretala od 10 do 50 tisuća eura

Službenih potvrda o tome za sada nema, a u policiji i državnom odvjetništvu o pojedinostima ne žele govoriti.

Osumnjičeni su odvedeni na ispitivanje u prostorije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK). Nakon što ih se službeno uhiti policija ima 16 sati za ispitivanje, a potom ih mora predati državnom odvjetništvu ili pustiti na slobodu.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je prije mjesec dana nakon sjednice vlade izjavio da uskoro očekuje rasvjetljavanje okolnosti pod kojima su osobe iz srbijanskog kriminalnog miljea dolazile do hrvatskih putovnica, ali i uhićenje odgovornih.

'Ravnateljstvo me je informiralo da u suradnji s Državnim odvjetništvom vrlo skoro očekuje rješenje tog slučaja', kazao je tada Ostojić, uz opasku da bi se krivci za dilanje hrvatskim putovnicama mogli nalaziti i u hrvatskim institucijama

Hrvatski dokumenti posljednjih su godina u nekoliko navrata otkriveni kod osoba osumnjičenih za međunarodni kriminal. Posljednji slučaj zabilježen je u veljači u Španjolskoj kada su hrvatske putovnice pronađene kod uhićenih pripadnika tzv. Zemunskog klana Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.

Koliko se zna, organizatori dobro uigrane kriminalne mreže državljani su Srbije i Crne Gore, a način na koji su se putne isprave izdavale bio je sljedeći: osobe kojima su bili potrebni hrvatski dokumenti imali su posrednika koji bi odlazio u konzularna predstavništva i veleposlanstva te od zaposlenih koji su bili uključeni u izdavanje lažnih isprava dobivao bjanko obrasce za izdavanje dokumenata, piše Večernji list.

Popunjavao bi ih uime onih kojima su trebale putovnice, a prije toga su bili već pribavljeni podaci osoba (do kojih su dolazili pomoću kompanjona iz policije) za koje se znalo da već dulje vrijeme ne podižu svoje dokumente, poput splitskog beskućnika Marijana Barišića. Na njegovo je ime, podsjetimo, glasila putovnica kojom se koristio Vladimir Milisavljević Budala, 'zemunac' koji je početkom godine uhićen u Španjolskoj zajedno sa svojim šefom Lukom Bojovićem Pekarom i još dvojicom kriminalne braće.

Prema neslužbenim informacijama, s izdavanjem lažnih putovnica prvo se započelo u konzulatu u Sarajevu, no nakon što je otpočela istraga nakon uhićenja dvojice 'zemunaca' u Zagrebu, tijekom koje se došlo do saznanja da su izdane u BiH te obavljeni razgovori sa zaposlenima u tom veleposlanstvu, uključeni u ovu priču jedno su se vrijeme bili primirili, ali su 'posao' ubrzo prebacili u konzulat u Tuzlu. Inače, MUP je raspisao tjeralice za nekima od osoba iz krim-miljea koje su posjedovale spomenute lažne putovnice iz BiH, piše Večernji list.