NEMA TRUPLA, NEMA OBUKE

Medicinski fakulteti u BiH moraju dizati kredite za kupnju leševa

29.03.2016 u 11:05

Bionic
Reading

Bez leševa nema ni kvalitetne obuke sadašnjih studenata medicine za buduće liječnike a taj problem posebice je izražen u Bosni i Hercegovini gdje se godinama nitko ne odlučuje donirati svoje zemne ostatke za znanstvene potrebe, pišu u utorak banjolučke 'Nezavisne novine' prenoseći ujedno podatak kako u Hrvatskoj budući medicinari nemaju takvih poteškoća

Dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci Milan Škrobić potvrdio je kako su u BiH na mukama kako bi osigurali tijela preminulih za anatomske vježbe studenata.

Na fakultetu kojega vodi Škrobić trenutačnom imaju na raspolaganju samo jedno ljudsko tijelo, a i na njemu vježbaju već godinama.

'Posljednji put smo dobili tijelo prije pet godina. Jedna starija gospođa je prije smrti zavještala svoje posmrtne ostatke znanosti i od tada studenti sve vježbe izvode na njoj', rekao je Škrobić.

Na banjolučkom su Medicinskom fakutetu odlučili pokrenuti inicijativu za izmjene zakona kako bi im se donirala tijela preminulih bez obitelji koji žive u ustanovama socijalne skrbi.

Škrobić je kazao kao se to čini jedinim rješenjem u postojećim okolnostima jer je jedina alternativa kupnja trupala preminulih iz inozemstva, a to je pak jednostavno preskupo.

Ispostavilo se kako je za jedno takvo truplo koje mora biti posebno pripremljeno kako bi se godinama održalo potrebno izdvojiti i do 60.000 eura.

Da bi ga kupili u Austriji, na Medicinskom su fakultetu u Banja Luci pred koju godinu čak morali podignuti kredit.

U Austriji, pojašnjava Škrobić, trupala imaju koliko god im zatreba te tamošnji studenti na njima osim anatomske nastave mogu izvoditi i kirurške vježbe čime se stvaraju pretpostavke i za kvalitetnije liječnike.

U Banja Luci se liječnici praktično jedva upoznaju s različitim dijelovima ljudskog tijela. Prisiljeni su raditi s onim što imaju pa tako jedna skupina studenata secira jedan dio trupla, no naredna skupina to već nije u prilici uraditi pa vježbaju na nekom drugom dijelu.

Iz toga je jasno o kakvoj se kvaliteti liječničkog kadra radi.

'Radi se o bazičnom predmetu Medicinskog fakulteta. Studenti puno sati provedu dok prođu sve dijelove ljudskog tijela, spoznaju organe, sustave i funkcije tijela, zahvaljujući čemu poslije precizno odrađuju i prve operativne zahvate', pojasnio je Škrobić.

U Banja Luci stoga sa zavišću gledaju na Hrvatsku, konkretno na Medicinski fakultet u Rijeci. Tamo navodno trenutačno imaju pisane suglasnosti 120 osoba koje su dragovoljno odlučile nakon smrti donirati svoja tijela kako bi na njima učili studenti.